Vakbonden dwingen Tessenderlo Chemie tot productiestop

Het is nog nooit gebeurd in de meer dan 100 jaar dat Tessenderlo Chemie bestaat, maar maandagavond zijn de installaties noodgedwongen helemaal stilgelegd. De fabriek in Ham kreunt onder een vakbondsactie. Omdat bepaalde afdelingen op minimale capaciteit draaien, zijn de tanks met zwavelzuur vol geraakt en kan het gevaarlijke goedje nergens naartoe. De gevolgen zijn volgens de directie rampzalig. De productiestop kost vele miljoenen euro, om nog maar te zwijgen van de deuk die de goede reputatie van Tessenderlo Chemie hierdoor krijgt bij de klanten. Zij moeten immers op zoek naar een andere leverancier. Tijdelijk?

TC Ham 3Precies nu kan Tessenderlo Chemie de kritiek missen en de miljoenen goed gebruiken. Het bedrijf staat in Ham voor een grote herstructurering, waarbij mogelijk 170 banen zullen sneuvelen. "Deze situatie maakt de uitdagingen alleen maar groter," aldus de directie. De vakbondsactie is dus een mes dat aan 2 kanten snijdt.

Nieuwe afspraken om te praten over alternatieven voor het collectief ontslag, zijn inmiddels gecanceld zolang de staking loopt. Nochtans lijkt er een bereidheid aan beide zijden om toenadering te zoeken, aangezien de situatie geen van de partijen vooruithelpt.