Schermafbeelding 2023-12-23 om 09.37.47

Vakbondsman, bedrijfsleider en medestichter KRC Genk overleden

Jean-Claude Van Rode, voormalig vakbondsvoorzitter van het ABVV, bestuurder van LRM en POM Limburg, manager van Adlex Advocaten en bedenker van de naam KRC Genk, is donderdagavond overleden. Hij leed aan de spierziekte ALS en koos op 72-jarige leeftijd voor euthanasie.

Jean-Claude Van Rode werd op zijn 33ste voorzitter van ABVV Limburg, een functie die hij tot in 2008 uitoefende. “Toen ik hier aankwam, stond ik direct met beide voeten in het dossier van de mijnsluitingen,” vertelde hij zelf over zijn carrièrestart. “Twintigduizend mensen die hun werk verliezen, dat is dramatisch. Dan volgden de sluiting van Philips en de afslankingen bij Ford. Limburg heeft die klappen overleefd dankzij een enorme veerkracht. Ik ben verliefd geworden op Limburg, en wilde de socio-economische achterstand van deze provincie helpen wegwerken.”

Het mag eigenaardig klinken, maar hij was ook graag gezien in werkgeverskringen. Dat mag onder meer blijken uit de vele functies die hij uitoefende bij sociale overlegorganen, zoals de Sociaal Economische Regionale Raad (SERR), de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg en het Regionaal Economisch en Sociaal Overlegcomité, organen waar vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers samen aan tafel zitten. “Hij was dan ook een echte gentleman. Hij verhief nooit zijn stem,” getuigt zijn vriend Stefan Damen.

KRC Genk
Misschien minder bekend is dat hij mee aan de wieg stond van de voetbalclub KRC Genk, waar hij ook jarenlang zetelde in de raad van bestuur. “Hij was niet alleen een vurig supporter, het was ook hij die de naam KRC Genk bedacht,” zegt Stefan Damen. Van Rode was ook bestuurder en ondervoorzitter bij LRM en een tijdlang voorzitter van de Football+ Foundation, het maatschappelijk project van de Belgische Voetbalbond. Verder zetelde hij in de raad van bestuur van de vzw Terlamen, de uitbater van het autocircuit in Zolder.

In 2008 ging hij met brugpensioen en gaf hij de fakkel als voorzitter van ABVV Limburg door aan wijlen Bart Henckaerts. Maar vier jaar later nam hij toch weer een job op. Hij werd kantoormanager bij Adlex Advocaten in Genk, waar hij de leiding nam over een ploeg van 36 mensen.

In november 2019 kreeg hij de diagnose ALS, een zenuwziekte die de spieren aantast. Donderdagavond is hij uit het leven gestapt. Jean-Claude had zelf euthanasie aangevraagd. “Hij heeft nooit geklaagd over zijn ziekte,” zegt zijn zoon Lars (44). “Vader was zelf een voorstander van euthanasie. Hij is overleden op een symbolische dag: 21 december, het einde van de herfst, het begin van de winter. We hebben samen nog fijne herinneringen opgehaald bij een glas wijn. Hij verwonderde zich over hoe mooi, interessant en gelukkig zijn leven is geweest. Het afscheid was emotioneel, maar mooi.”

Jean-Claude Van Rode werd 72 jaar en overleed in het bijzijn van zijn echtgenote Rita Swerts, zijn zoon Lars en andere familieleden en vrienden. De uitvaart is gepland voor volgende vrijdag, in intieme kring.