Gova_Corda_Prisma_-14

Van frigodeur tot armleuning: nieuw procédé uit Alken

Het Alkense Govaplast, gespecialiseerd in recycling, heeft met Govaplast Prisma een innovatief productiesysteem klaar dat in de wereld van outdoor meubilair nieuwe horizonten opent. “We maken van de glanzend witte koelkastbekleding nu voet-, arm- en rugleuningen voor zitbanken”, zeggen Emma Janssen en Kurt Asnong.

Productontwikkelaar Emma Janssen stond aan de wieg van de Prisma-banken. “We waren al langer aan de slag in de kunststofrecyclage met vlakke terrasplanken of afsluitingen en banken die uit vlakke platen bestaan. We zijn blijven zoeken naar een weg om de eerder saaie banken meer beleving en uitstraling te bezorgen. En zijn zo bij Renewi terechtgekomen. Zij verzamelen koelkasten op recyclageparken en halen er alle onderdelen uit. Van de glanzende witte kunststoffen binnenzijde maken zij granulaten die wij dan weer hergebruiken in onze high end printing-technieken (3D).”

De zitvlakken van de banken bestaan uit profielen uit gerecycleerd kunststof, zeg maar alles wat in de PMD-zak terechtkomt. “De zijkanten maken we voortaan uit de koelkastgranulaten,” legt Emma Janssen uit. “We kleuren alles in de massa. In theorie is elke kleur mogelijk, wat we ook doen op speciale vraag voor verenigingen of ondernemers die hun specifieke bedrijfskleuren willen.”

“We koppelen bovendien recyclage aan design,” zegt salesverantwoordelijke Kurt Asnong. “Voor dit product mikken we dan ook op moderne stadspleinen, scholencampussen en parken. Alles kan aangepast worden aan de noden van de klant, met of zonder rugleuning. In een volgende fase komen er nog andere schakelstukken bij, zodat banken allerlei opstellingen kunnen hebben. In een derde fase komen daar nog plantenbakken, afvalbakken en boomroosters bij.”