Nieuws Limburg Vandersanden en Dronematrix aan het feest

Vandersanden en Dronematrix aan het feest

Vandersanden en Dronematrix aan het feest

Niet één, maar twee laureaten nemen dit jaar de Innovatie Award van Voka Limburg mee naar huis. In de categorie grote bedrijven gaat de prijs naar baksteenproducent Vandersanden. De award in de categorie KMO is voor technologiebedrijf Dronematrix. “Twee winnaars is uitzonderlijk, maar beide bedrijven zijn een toonbeeld van innovatie en verdienen deze award op basis van hun ijzersterke dossiers”, zeggen voorzitter Karin Van De Velde en Cathérine Dreesen, directeur Internationalisatie & Innovatie van Voka Limburg.

Met Cegeka, Dronematrix, Belgian Cycling Factory en Vandersanden maakten uitzonderlijk vier ondernemingen kans op de felbegeerde Innovatie Award. Het bewijs dat de laatste jaren Limburgse bedrijven meer en meer aandacht geven aan digitale transformatie en impactvolle innovaties. Voka Limburg reikt samen met het Team Bedrijfstrajecten (VLAIO) deze prijs uit om ondernemers te motiveren Limburg nog meer op de innovatieve wereldkaart te zetten.

Maar er kan er maar één, of in dit geval twee, de Innovatie Award binnenhalen. De jury koos in de categorie grote bedrijven voor Vandersanden. De baksteenproducent uit Bilzen ontwikkelde een uniek systeem waarmee het onder meer volledig geautomatiseerd steenstrips op prefabsystemen en wanden kan aanbrengen in geconditioneerde ruimten. Het kan zo sneller bouwen. Op deze manier wordt ook het tekort aan vakmensen opgevangen. Deze digitale transformatie betekent ook dat het bedrijf het aantal personeelsleden op onderzoek & ontwikkeling kan en zal verdubbelen. Er zijn ook plannen voor een nieuwe strippenfabriek in Dilsen-Stokkem en voor de productie van gevelstenen die CO2 opnemen, door gebruik te maken van resten uit de staalindustrie.

Rudi Peeters, CEO bij Vandersanden, is duidelijk: “Ondernemerschap, innovatie en het streven naar continue verbetering en verduurzaming van de bouw zit ingebed in ons DNA. Deze innovatieprijs is dan ook niet alleen een mooie erkenning voor onze afdeling ‘new business development’, maar voor de hele organisatie. Ons ultiem doel is om de hele baksteensector te mobiliseren naar een CO2-neutrale productie.”

Vliegenier van hier
In de categorie KMO kent de jury de Innovatie Award toe aan Dronematrix. Het Hasselts technologiebedrijf maakte vanaf dag 1 de sterke keuze om in te zetten op de ontwikkeling van autonome drones, om zo een antwoord te bieden op Chinese alternatieven.

Volgens de jury onderscheidt de KMO zich door dronetechnologie op industriële schaal aan te bieden in een gedeeld servicemodel. De klant kan rekenen op een autonome drone met state-of-the-art artificiële intelligentie voor live toepassingen. Het product kan worden afgenomen uit een drone netwerk dat het bedrijf in huis ontwikkelt en uitbaat. Het wist zo zijn stempel al te drukken in Spanje, Oman en Singapore. Markten die sneller klaar waren voor deze toepassingen dan België zelf.

“Dronematrix verdient deze prijs voor hun Made in Limburg-karakter, de ijzersterke toekomstvisie en doorzetting in een moeilijke markt. Innovatie zit in elk aspect van deze onderneming en haar mensen”, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka Limburg.

Frederik Winters, Director of Business Development Dronematrix is verheugd: “Wij zijn bijzonder blij met deze Innovatie Award van Voka Limburg. Het is het bewijs dat we op de goede weg zijn. Zo tekenen toekomstige opportuniteiten zich verder af in Limburg, maar ook ver daarbuiten. Zo is er een actieve vraag van grote steden en havengebieden in Vlaanderen naar autonome drones. Daarom heeft Dronematrix een partnership opgezet met Proximus en SkyDrone om samen de markt op een krachtige en actieve te benaderen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.