Nieuws Limburg Stories Vanessa Morini stoomt door van 0 naar 32
Limburg

Vanessa Morini stoomt door van 0 naar 32

Eind 2019 kwam Vanessa Morini buiten bij de notaris na de oprichting van haar vennootschap TRU. Vastberaden als ze is, stortte ze zich voor 200% op de niche van cleanroom-reiniging. En kijk, vandaag telt TRU maar liefst 32 medewerkers op de payroll en prijkt er een award als European Start-up of the Year op de kast. Nog maar het begin, want Vanessa wil nu met een KlimOp-lening van LRM de steile ambities verder gestalte geven.

Vanessa Morini richtte TRU op in samenwerking met vennoot Luc Vandeweyer (HigeniUS-groep) en twee andere partners. Het bedrijf heeft -als enige in de Benelux- de totale focus op de reiniging van cleanrooms en van de machines en materialen die erin gebruikt worden.

“De start van TRU was geen evidentie. Al na enkele maanden kwam de coronacrisis het wereldnieuws beheersen. Terwijl heel wat productiebedrijven de deuren sloten en de mobiliteit van medewerkers fors werd teruggeschroefd, moesten wij ons kenbaar maken in de markt. Anderzijds moesten na enige tijd ook heel wat bedrijven overuren draaien in hun cleanrooms om vaccins en medische materialen te produceren”, vertelt Vanessa. “Voor TRU was dat een kans om onze meerwaarde te bewijzen.”

De CEO stortte zich vol overgave op de groei van haar bedrijf. Door in te zetten op maximale hygiënenormen, veiligheid en ontzorging van de klanten, wist TRU de afgelopen 2 jaar een opmerkelijke evolutie door te maken. Het personeelsbestand zwol aan tot maar liefst 32 collega’s, die zelfs over de landsgrenzen heen, de cleanrooms en materialen van hoog aangeschreven klanten gaan reinigen.

Het prachtige parcours dat Vanessa Morini en haar team hebben afgelegd, leverde al na enkele maanden de titel op van Limburgse Starter van het Jaar, een prijs die in 2020 werd uitgereikt door Unizo Limburg. In april dit jaar kwam daar de onderscheiding bovenop als European Start-Up of the Year. Op een grote awardshow van de European Cleaning & Hygiene Awards in Brussel mocht TRU de trofee officieel in ontvangst nemen. “Het was een totale verrassing, waar we superblij van werden”, aldus de co-founder en CEO. “Het was een prachtige erkenning voor de snelle start die we gemaakt hebben. En het opende meteen nieuwe deuren om de groei stapsgewijs verder te zetten.”

“Die Europese erkenning opende meteen vele nieuwe deuren.”

Naar het buitenland
Vanessa en haar equipe werken nu keihard aan de verdere uitrol van de succesformule. Ze heeft als ondersteuning van de plannen een bijkomende KlimOp-lening van LRM ontvangen. “We gaan de extra middelen onder meer aanwenden om verder te internationaliseren”, zegt ze. “Bovendien brengen we samen met MyCellHub, een ander LRM-portfoliobedrijf, een digitaal platform op de markt voor de documentatie van de reinigingsprocedures. In de meeste gevallen stellen wij immers de schoonmaakprocedures op maat van de klant op. Dit type van schoonmaak is erg veeleisend. Elke vierkante centimeter telt, ook de onzichtbare. Om niets aan het toeval over te laten, documenteert ons personeel elke stap in het reinigingsproces en krijgen zij een solide en geduchte opleiding.” (lees verder onder de foto)

Tijd voor verandering
TRU heeft dus de wind in de zeilen. “We merken nog steeds een sterke stijging in de vraag naar gespecialiseerde cleanroomreiniging”, aldus Vanessa Morini. “Enerzijds omdat de standaardnormen vanuit de overheid steeds strenger worden, anderzijds om de kosten te optimaliseren. Hooggeschoolde medewerkers staan vaak nog zelf in voor de schoonmaak van labo’s en cleanrooms. Door dat ‘noodzakelijke kwaad’ uit te besteden, kunnen operatoren focussen op het ontwikkelen en produceren van innovatieve medicijnen, medische apparatuur en nog veel meer. Bovendien wordt het werk efficiënter georganiseerd, én neemt de werktevredenheid toe. Nieuwe klanten die de overstap naar gespecialiseerde reiniging zoals bij TRU maken, zijn vooral bedrijven die de reiniging tot dusver lieten uitvoeren door het eigen personeel of door ‘gewone’ schoonmaakbureaus. Tijd voor verandering, zodat ze zich kunnen concentreren op datgene waar ze het beste in zijn!”