LauryssensLeten1-300×200-1

VDAB: "Ook grijze en zwarte raven een kans geven"

"Nu de arbeidsreserve stilaan opdroogt, wordt de uitdaging nog groter om via allerhande tewerkstellingsmaatregelen de resterende groep alsnog aan de slag te krijgen," zegt Luc Lauryssens, directeur Arbeidsmarkt bij de VDAB in Hasselt (foto). "De 'spierwitte raven' zullen niet meer direct voorhanden zijn. Vandaar dat we de bedrijven alternatieven moeten voorstellen in de groep van mensen die om één of andere reden tot dusver uit de boot zijn gevallen. Die witte raven zullen dan eerder grijs zijn in alle schakeringen daarvan, of misschien zelfs zwart... Wat niet wegneemt dat ze een volwaardig lid van het team kunnen zijn. Het schept onze consulenten het meeste voldoening om net die mensen aan het werk te krijgen."

Dé grote uitdaging is dus de bedrijven te motiveren om deze grijze en zwarte raven in dienst te nemen. De overheid wil daarbij best een duwtje in de rug geven, en heeft maar liefst 50 soorten van tewerkstellingsmaatregelen uitgedokterd. Probleem is dat personeelsdiensten al deze stimulansen niet kennen.

"Zowat de helft van de 500 grootste ondernemingen in Limburg heeft er nog nooit gebruik van gemaakt," zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka-Kamer van Koophandel Limburg, die hier speciaal een onderzoek naar liet uitvoeren. "Ze doen er geen beroep op omdat ze het niet kennen, omdat ze een ander profiel zoeken dan de mensen die hiervoor in aanmerking komen, of omdat ze teveel papieren moeten invullen om de (vaak te lage) premies te kunnen incasseren." Wel populair zijn stimuli als IBO (Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming), de Startbaanregeling, de 50+premie en het Win Win Activa-plan.

Voka pleit dan ook voor eenvoud: "Evalueren, bijsturen en desnoods afschaffen," aldus nog Leten. "We houden best alleen de meest doeltreffende maatregelen over."

De VDAB is alvast bereid om al de resterende mogelijkheden beter bekend te maken in de ondernemingen. "We zullen onze consulenten opdragen om meer dan ooit de bedrijven op te zoeken en daar de vormen van aanmoedigingen voor te stellen", zegt Luc Lauryssens. "We zijn blij dat Voka ons zal helpen om de weg naar de ondernemingswereld te vinden."