Nieuws Limburg Veiling Borgloon verkoopt voor 122 miljoen fruit

Veiling Borgloon verkoopt voor 122 miljoen fruit

Veiling Borgloon verkoopt voor 122 miljoen fruit

De fruitdivisie van Belorta, zeg maar de Veiling Borgloon, heeft een goed jaar achter de rug. Ondanks het erg slechte weer in de zomer werd een omzet van 122 miljoen euro geboekt.

De natste zomer sinds het begin van de metingen heeft de fruitdivisie van Belorta parten gespeeld. Het slechte zomerweer zorgde voor een lagere productie en een dalende consumptie van aardbeien en bessen. Het voor- en najaar verliepen wél volgens normale verwachtingen, waardoor de omzet nog best wel meeviel.

Het kersenseizoen is afgelopen jaar letterlijk in het water gevallen. Vrieskou in het voorjaar zorgde voor schade op tal van percelen. Bovendien viel de oogstperiode van kersen pal in de periode van uitzonderlijk grote neerslaghoeveelheden, met als gevolg een zeer beperkte oogst. De pruimen, BelOplum®, hadden een normale productie en kenden in september een goede verkoop en consumptie.

Het lage aanbod appels bereikte redelijke prijzen in het voorjaar van 2021 terwijl de, nieuwe, grote oogst in het najaar, gecombineerd met een hoge aanvoer uit Centraal- en Oost-Europa, zorgde voor een stroeve marktsituatie. Bij peren zagen we dan weer een omgekeerd verhaal, met een grote oogst en een moeizamere marktsituatie in het voorjaar en een kleinere Europese oogst met betere prijzen in het najaar.

In 2022 zal de veiling in Borgloon fors investeren in een nieuw sorteer- en verpakkingscenter. Deze stap naar automatisatie en robotisatie is nodig gezien de stijgende krapte op de arbeidsmarkt, maar past ook in een ruimer kader voor het verder optimaliseren van de verkoopscyclus voor appelen en peren.

TV Limburg heeft het volledige verhaal, te bekijken via deze link.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.