Veiling Haspengouw vraagt bescherming tegen schuldeisers

Op een bijzondere ondernemingsraad heeft de directie van Veiling Haspengouw aangekondigd dat ze bescherming tegen schuldeisers heeft aangevraagd. De zogenaamde WCO-procedure wordt opgestart om "in alle sereniteit" de overstap naar veiling BelOrta te kunnen maken.

De aanvraag tot gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers werd ingediend bij de rechtbank van Koophandel in Hasselt. Dit verzoek tot WCO-procedure komt op het moment dat Veiling Haspengouw de banden met groente- en fruitgroep Univeg heeft doorgeknipt en de aankondiging van een nieuwe samenwerking met de Brabantse veiling BelOrta. Intussen ontbreekt het de Veiling aan voldoende middelen om op eigen kracht de moeilijkheden op de nationale en internationale fruitmarkt te trotseren. Zoals geweten lijdt de sector zwaar onder de boycot van Rusland en is bovendien een deel van de oogst mislukt door enkele zware onweersbuien.

marijke vanderstukken"De WCO-procedure werd opgestart om de continuïteit van Groep Veiling Haspengouw te vrijwaren en een toekomstplan voor onze fruittelers-vennoten en de eigen medewerkers op te stellen", zegt CEO Marijke Vanderstukken. “We willen in alle rust en sereniteit de volgende stappen realiseren en alle opties bekijken. Voor alle fruittelers werd er al een regeling uitgewerkt waarin zij aan gunstige voorwaarden kunnen overstappen naar BelOrta."

"Deze WCO moet toelaten dat Groep Veiling Haspengouw, haar fruittelers en haar medewerkers verder kunnen functioneren", aldus nog de CEO. "We gaan nu verder bekijken welke activiteiten we kunnen voortzetten, ook met het oog op het behoud van een zo groot mogelijke tewerkstelling. Uiteraard gaan we 100% voor de belangen van onze medewerkers.”

Groep Veiling Haspengouw bestaat uit de werkmaatschappijen H-Fruit (de commerciële activiteit), H-Cool (koeling en stockage) en H-Ppack (sortering en verpakking).