De Wissel wisselt van zaakvoerders
De gekende Brasserie De Wissel in Rekem (Lanaken) heeft nieuwe uitbaters. Zus en broer Laura (33) en Michaël (35) Timmermans,… Lees meer
“Geen gerommel in de marge. Laat geen achterpoorten openstaan. Als de witte kassa er toch komt, dan beter voor iedereen die bereide maaltijden aanbiedt, ook cafés.” Dat heeft voorzitter Filip Vanheusden van Horeca Vlaanderen gezegd naar aanleiding van de nieuwjaarsreceptie van Horeca Limburg in Genk.
De witte kassa voor de horeca blijft de gemoederen duidelijk beroeren. De federale regering had vorig jaar nog de vaste wil om een witte kassa te verplichten voor alle horecazaken die minstens 10% van hun omzet halen uit ‘bereide maaltijden’. Dus ook voor cafés die dergelijke omzet halen uit spaghetti, vidé, of croque monsieur. Niet voor cafés waar borrelhapjes of een voorverpakte snack worden aangeboden. Het plan was dat alle horecazaken die aan dit criterium voldoen, tegen begin dit jaar met een witte kassa moesten uitgerust zijn.
Horeca Vlaanderen trok vorig jaar echter naar de Raad van State en kreeg in oktober nog gelijk ook. Volgens het hoge gerechtshof is dit criterium in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Alles terug naar af dus. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ‘vertaalde’ daarom de 10% omzet in bereide maaltijden naar 25.000 euro bruto in bereide maaltijden. Wie nu wel onder de verplichting valt, krijgt een jaar extra de tijd om de witte kassa te installeren. Maar voor Horeca Vlaanderen maakt dat geen verschil. “Het zet evengoed de deur open voor misbruiken,” zegt Filip Vanheusden nu. “Je mag er donder op zeggen dat heel wat horecazaken het jaar gaan afsluiten met 24.995 euro aan bruto-omzet in bereide maaltijden. Wie gaat dat controleren? Stop toch met dat gerommel in de marge, sluit de achterpoorten. Maak het klaar en duidelijk: witte kassa voor iedereen die bereide maaltijden aanbiedt. Punt. Ook onze zusterfederaties in Brussel en Wallonië zijn het ermee eens dat deze sector moet verwit worden. Het momentum is er.”
Volgens de federale overheidsdienst Financiën waren er eergisteren 22.212 horecazaken voor de witte kassa geregistreerd, en hebben 13.753 horecazaken de witte kassa aangevraagd of geïnstalleerd. In Limburg zijn er 1.686 registraties, en 1.229 aanvragen of installaties.
Bart Tommelein (Open VLD), staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude, wijst er ondertussen wel op dat er bijkomende maatregelen zijn genomen om de sector te ondersteunen, zoals de invoering van flexijobs aan een bevrijdende heffing van 25%, de 360 onbelaste overuren voor ‘onvoorziene drukte’ en de versoepeling van de regeling voor studentenjobs (400 uren in plaats van 50 dagen). “Maatregelen die ofwel niet uitvoerbaar zijn, ofwel niet conform de afspraken zijn of waarvoor nog geen initiatief is genomen,” zucht Vanheusden.
De discussies over de verwitting van de horeca zijn dus nog lang niet van de baan. Maar de sector beseft wel dat het menens is met het bannen van het zwartwerk en beseft dat de zaken dringend professioneler moeten aangepakt worden. “Vorig jaar hebben wij het aantal spontane stopzettingen met een kwart zien toenemen, wellicht toe te schrijven aan de komst van de witte kassa,” zegt voorzitter Hilaire Spreuwers van Horeca Limburg. “Maar ondanks dat hebben wij het aantal leden in Limburg met 137 zien stijgen tot 641. Ook het aantal horeca-ondernemers dat een opleiding volgt, is gevoelig gestegen. Het besef groeit dus wel degelijk dat er professioneler moet gewerkt worden. De horeca-uitbater is een echte ondernemer geworden.”
De gekende Brasserie De Wissel in Rekem (Lanaken) heeft nieuwe uitbaters. Zus en broer Laura (33) en Michaël (35) Timmermans,… Lees meer
De gekende tv-kok Laurens Snykers van Leeuw in Hasselt neemt drastische maatregelen: klanten die minder dan 24 uur op voorhand… Lees meer
De Nederlandse horecagroep Van der Valk gaat aan de afrit van de E313 in Ham het grootste hotel van Limburg… Lees meer
Tim Vandewinkel van het bedrijf Loft Interieur/Lofra Projects met vestigingen in Kinrooi en Diepenbeek, mag zich een jaar lang de… Lees meer
Thierry Jacobs opent op 16 oktober de gloednieuwe 'citylounge' Saint Street op de markt van Sint-Truiden. “De afgelopen twee jaar… Lees meer
Reageer op dit bericht
Graag een reactie plaatsen op dit bericht? Registreer je dan nu op made-in.be
Heb je al een Made in-account?
Klik dan hier om in te loggen