vestio machiels maastricht

Vestio en Machiels halen megaproject in Maastricht binnen

Vastgoedontwikkelaar Vestio, het bedrijf van Ed Somers en Stefan Vangronsveld, heeft samen met het Hasseltse familiebedrijf Group Machiels en de Nederlandse ontwikkelaar RO het grootste bouwproject binnengehaald dat Maastricht de afgelopen jaren heeft gekend. In het zogenaamde Sphinx-kwartier worden twee torens gebouwd met luxueuze appartementen, terwijl de derde toren wordt uitgerust met studentenkamers en studio’s. De 3 spitse gebouwen, ontworpen door een gekende Spaanse architect, betekenen een forse opwaardering voor de eens verloederde buurt.

Landbouwbelang is de naam van een voormalig pakhuis in Maastricht. Al meer dan 20 jaar is het gebouw verloederd en werd het bewoond door krakers. De wijk rondom leeft langzaam maar zeker op, met bewoning door studenten, kunstenaars en instellingen voor vrijetijdsbesteding en educatie. De site krijgt nu een verdere kwaliteitsinjectie met de komst van een prestigieus, high level woonproject. In 2025 start de uitvoering van het voorstel dat werd ingediend door een consortium van Vestio, Group Machiels en RO. Ze investeren 100 miljoen euro in de bouw van 3 torens, die een nieuwe landmark op de skyline van Maastricht zullen aftekenen.

Het project beslaat uit ongeveer dertigduizend vierkante meter met vooral nieuwe woningen. Ook de toneelacademie en het conservatorium van Maastricht krijgen er een onderkomen. Als aanvulling krijgen horeca en sportfaciliteiten hun plaats in de nieuwe site. Twee jaar na de start van de werken moet alles klaar zijn.

Voor het ontwerp werd de Spaanse architect Emilio Tuñón ingeschakeld, een wereldtopper in zijn vakgebied, die in 2015 de Francqui Leerstoel aan de UHasselt kreeg toegewezen.

Ed Somers benadrukt dat voor hem een emotionele factor meespeelde. “Wij hebben met Vestio al heel wat mooie projecten mogen realiseren, maar dit springt er toch wel bovenuit. Maastricht passioneert me al van in mijn kindertijd. Dat geldt trouwens ook voor Louis Machiels en Stefan Vangronsveld. Maastricht is een metropool op mensenmaat. Je vindt er alles wat een grootstad heeft, maar tegelijk ook de bourgondische gezelligheid van een provinciestad. We zijn blij dat we hier een stempel kunnen drukken.”