Voka-Vastgoed-Pers-HR-004

Vestio, Machiels, Igor en LRM pakken de prijzen mee

Woonresidentie Books in Hasselt (Vestio), Genk Green Logistics (Machiels en Intervest) en Fietsen door de Bomen (Visit Limburg) zijn de laureaten van de Limburgse Vastgoed Awards 2024. Daarnaast werd ook het project FacThory in Genk (LRM) bekroond met de ING Sustainability Award. Met deze prijzen belonen Voka Limburg en zijn netwerk Commmunity Vastgoed, inspirerende vastgoedprojecten in Limburg.

Het was op het Gala van het Limburgse Vastgoed in Thor Central dat donderdagavond de awards officieel werden uitgereikt. Een volle zaal in het Thor Park, goed voor 500 aanwezigen die een toegangsticket hadden bemachtigd, kreeg in primeur een voorstelling van de laureaten.

“Deze vastgoedprojecten zijn een toonbeeld van innovatie, en geven ons een blik op een duurzaam toekomstbeeld voor onze provincie", aldus Johann Leten en Ed Somers, respectievelijk gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg en voorzitter van Netwerk Community Vastgoed. De sterkte van een vastgoedproject zit hem in de combinatie van visie, proces en model. Enkel door samen te werken kunnen we een positieve en duurzame ontwikkelingsdynamiek creëren binnen Limburg.”

Uit meer dan dertig ingezonden vastgoeddossiers in Limburg selecteerde de jury – bestaande uit voorzitter Veronique Claessens, Maxime Kumpen en Toon Geusens – drie genomineerde projecten in drie categorieën: residentieel vastgoed, publiek vastgoed en bedrijfsvastgoed. Daar werd op basis van diverse criteria, zoals innovatie, architectuur, ecologie, nieuwe bouwtechnieken en inpassing in de omgeving, uiteindelijk één winnaar per categorie gekozen. En dat zijn:

Ontwikkeling woonresidentie Books, door Vestio in Hasselt (categorie: Residentieel Vastgoed)
Tussen het bekende Kolonel Dusartplein en de vernieuwde Meldertstraat werd er een extra toegang tot het hart van de binnenstad ontwikkeld. Langs het gebouw van de Bank Van Lanschot werden de bestaande woningen afgebroken. Langsheen deze nieuwe doorgang verrees vervolgens de woonresidentie Books, een schakel tussen het evenementen-plein en de binnenstad. De jury - voor alle duidelijkheid volledig onafhankelijk van het organiserende netwerk- oordeelt dat dit een spraakmakend project is dat een icoon toevoegt aan de Hasseltse binnenstad. (foto boven)

Genk Green Logistics – Group Machiels & Intervest – Genk (categorie: Bedrijfsvastgoed)
De ontwikkeling van de voormalige Ford-site in Genk is een erg gedurfde vastgoedontwikkeling met 250.000 vierkante meter voor logistiek, waarmee dit project momenteel een van de grootste logistieke ontwikkelingen in België is. De jury looft de durf om een dergelijke grootschalige investering te doen in crisistijden. Samen met andere ontwikkelingen zorgde dit project voor een razendsnelle herontwikkeling van de Ford-site waarop er ook werd uitgegaan van verschillende duurzaamheidsprincipes met betrekking tot waterbeheer, mobiliteit en energie.

Fietsen door de Bomen – Vist Limburg – Hechtel-Eksel (categorie: Publiek Vastgoed)
Fietsen door de Bomen is een unieke fietsbeleving waarbij fietsers geleidelijk in een cirkelvormige beweging omhoog rijden, waardoor ze een sensationele 360°-ervaring krijgen tussen de boomtoppen. De jury ziet in dit project veel doelstellingen van een succesvolle vastgoedontwikkeling samenkomen. Het project is met zorg voor kwaliteit gerealiseerd, het is innovatief, verrassend en heeft een grote impact op de regionale versterking van Limburg. Visit Limburg (aangestuurd door gedeputeerde van Toerisme Igor Philtjens) realiseert op deze manier niet alleen een spraakmakend project, maar creëert ook een gunstig investeringsklimaat wat ook de algemene economie ten goede komt.

FacThory – Mo-Thor nv – Genk (ING Sustainability Award)

Omdat duurzaamheid en projectontwikkeling onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn heeft de jury ervoor gekozen om een specifiek vastgoedproject in Limburg te belonen met de ING Sustainability Award, dit jaar voor FacThory op het Thor Park in Genk. FacThory is een multifunctioneel en multi-tenant gebouw met 3.500 vierkante meter productieruimte, 1.000 vierkante meter labo- en testruimtes en 3.500 vierkante meter kantoren voor innovatieve bedrijven en kennisinstellingen in de maakeconomie. De jury vindt dit project een fantastisch voorbeeld van een investering die inspeelt op nieuwe ontwikkelingen en ondernemers uitdaagt om te experimenteren. FacThory is bovendien een spraakmakend architectuurproject waar het ontwerp erin is geslaagd om de samenwerking tussen labowerking, ateliers en kantoorwerk te versterken door slimme verbindingen en zichten in het gebouw. Samen met FacThory wil de jury de hele Thor-site in de kijker plaatsen als duurzaam bedrijventerrein waarin een consequente vernieuwende visie wordt gehanteerd en een innovatief ecosysteem wordt uitgebouwd rond de pijlers kennis, opleiding, business en community, en dat met respect voor het aanwezige erfgoed op de site.

“We mogen fier zijn op onze winnaars en al onze genomineerden. Ze laten zien dat ze letterlijk meebouwen aan onze toekomst”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “Willen we een antwoord bieden op de economische uitdagingen van morgen, dan zullen we ook in ons infrastructuurbeleid, ons woonbeleid, moeten samenwerken in Limburg. Een soepeler vergunningenbeleid en administratieve vereenvoudiging zijn hiervoor noodzakelijk. Als we deze obstakels kunnen wegnemen, geven we onze ondernemingen de tools in handen om onze Limburgse samenleving letterlijk en figuurlijk te versterken.”