Virtuele engelbewaarder op schouder van productie-arbeider

HIM ArkiteHIM is een 3D-sensor die handelingen van een medewerker in de maakindustrie opvolgt. Een soort ‘virtuele engelbewaarder’ die over de schouder meekijkt en meedenkt met de handelingen van een productie-arbeider. Als het fout dreigt te gaan, grijpt HIM in, zodat de medewerker zich nog kan corrigeren. Het systeem, samengebald in een handige doos (zie foto) werkt contactloos en is gebaseerd op 3D-sensortechnologie gecombineerd met slimme software. De maker? Het jonge bedrijf Arkite uit Genk (C-Mine Crib).

Arkite deed het idee op in de gaming-industrie en past het toe in de maakindustrie. “Missen blijft menselijk en daarom is het fijn dat een virtuele begeleider, net zoals in een spel, ondersteuning kan bieden,” zegt Ives De Saeger, samen met Johan Smeyers de Managing Director van Arkite. “Een voorbeeld: tijdens het orderpicking bevestigt HIM dat de handeling is uitgevoerd, zodat er geen tijd meer verloren gaat met scannen of het indrukken van allerlei bevestigingsknoppen. De medewerker kan zich bijgevolg volledig focussen op het échte werk."

In het systeem van Arkite zorgt beeldprojectie bovendien voor verdere virtuele begeleiding. "Erg handig, bijvoorbeeld in een assemblage-proces waar veel verschillende producten samengesteld worden. HIM is een logische aanvulling voor machines die géén of weinig begeleiding bieden, zoals plooibanken, lasboxen, boormachines of lijmmachines."

De toepassing van Arkite wordt momenteel getest bij klanten in heel België.