Nieuws Limburg Vis eens een virtuele bouwer uit de pool

Vis eens een virtuele bouwer uit de pool

Vis eens een virtuele bouwer uit de pool

Maar liefst 26 Limburgse bouwbedrijven hebben de krachten gebundeld om een pool op te richten met medewerkers die gespecialiseerd zijn in de BIM-techniek. Dankzij de steun van Provincie Limburg, Stad Hasselt en POM Limburg kunnen de ondernemingen -wanneer gewenst- een beroep doen op de expertise van de virtuele bouwspecialisten, verenigd in LimBim.

BIM, wat staat voor Building Information Modelling, is een bouwtechniek waarbij alle details eerst in 3D worden uitgetekend. Alle actoren zijn hierbij betrokken, zodat de eigenlijke bouwfase veel vlotter en zonder fouten kan verlopen. Iedereen in de sector is het eens dat dit standaard zal worden in de toekomst. In Waterschei wordt weldra zelfs het eerste wegenbouwproject volgens BIM uitgevoerd. Maar lang niet iedereen heeft nu al een voltijdse BIM-specialist nodig. Toch is het belangrijk dat elk bedrijf in de schakel hier aan meedoet, zodat het beoogde economische rendement gehaald wordt.

En dus heeft de Confederatie Bouw met steun van talrijke partners, een ploeg van BIM’ers opgeleid. Het tiental staat klaar om door Limburgse bouwbedrijven ingeschakeld te worden om hun deel van het BIM-project te coördineren. “Een grote meerwaarde voor ons”, zegt Erik Keijers van Grizaco. “Door gebruik te maken van echte specialisten op momenten dat wij ze nodig hebben, lopen we mee in de BIM-procedure zonder de grote kosten van een voltijdse aanwerving te moeten dragen.”

“BIM heeft niet alleen voordelen voor de bouwheer en aannemers”, vertelt Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder en directeur Confederatie Bouw Limburg. “Het komt de hele sector ten goede. Digitaal versnellen is noodzakelijk: aanbestedingen vragen gradueel meer BIM-gebruik en het niet-integreren van technologische innovaties leidt op termijn tot een concurrentiehandicap voor onze ondernemingen.”

Tom Vandeput, gedeputeerde van Economie en (bijna) voorzitter van POM Limburg: “Door de innovatieve verschuiving naar een meer technische en digitale aanpak is de bouwsector vandaag uitgegroeid tot een voorbeeldsector voor Limburg. Het vinden van de juiste werkkrachten staat die transitie voor een stuk in de weg en belemmert verdere groei. Vooral de vraag naar BIM-profielen die deeltijds of flexibel kunnen worden ingezet, is groot. Aantrekkelijke formules, zoals LimBim, kunnen hier aan tegemoet komen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.