VKW: "Asielzoekers kunnen jobs invullen"

Ter gelegenheid van de jaarlijkse Limburg Happening, één van de belangrijkste zakelijke netwerkevenementen in de provincie, heeft de voorzitter van de organiserende werkgeversorganisatie VKW-Limburg een opmerkelijke nieuwjaarsboodschap rondgestuurd. Daarin zoekt hij oplossingen voor de 'war for talent' die opnieuw is losgebarsten sinds de economie weer aantrekt. "Bij één op drie Limburgse bedrijven raken nieuwe jobs nu al niet ingevuld bij gebrek aan kandidaten," zegt Luc Cardinaels. "Nog meer mensen opleiden en omscholen tot de juiste beroepen is noodzakelijk, maar de werkloosheidsuitkering beperken in de tijd wordt nu even essentieel."

"Veel Limburgse bedrijven hebben groeiambitie," aldus nog Cardinaels. "Probleempunt nummer één is echter de mensen ervoor vinden. Ieder jaar verlaten meer ouderen de arbeidsmarkt, terwijl de instroom van jongeren daalt. Meer mensen aan het werk krijgen én houden is van levensbelang."

"Waarom bijvoorbeeld van het asielprobleem geen economische opportuniteit maken om de tekorten op termijn op te vangen?"

De voorzitter kijkt ook naar het technisch onderwijs: "Op twee jaar tijd verloor het Limburgse technisch onderwijs 600 leerlingen. Een volledige technische school minder… Maar hippe promotiecampagnes ten spijt, een échte oplossing kan er maar komen door in het onderwijs de zaken totaal anders aan te pakken en het technologisch onderwijs structureel de plaats te geven die het verdient: die van eerste-keuze-onderwijs."

"Als we nu niet drastisch ingrijpen, komt er de komende tien jaar een niet meer te stoppen grijze golf op ons af die onze welvaart zal wegspoelen.

"Het Tsunami-alarm klinkt schel, maar er ligt zelfs nog geen rampenplan klaar."

"De studiefase is voorbij, de analyses zijn gemaakt. Wanneer we straks voor de muur van water staan, is erover nadenken niet meer mogelijk. Voor wanneer de golf van verandering? 2011 mag niet opnieuw een verloren jaar worden," besluit de VKW-voorzitter.