vkw

VKW Limburg: “Doe zaken met je buurman”

De oproep om meer lokaal te kopen, klinkt sinds het invoeren van de eerste lockdown steeds luider. Naar aanleiding van het nieuwe pakket steunmaatregelen dat de federale regering zopas aankondigde, herhaalt VKW Limburg de boodschap naar KMO's en grotere bedrijven: "Gun elkaar de opdrachten", roept Ruben Lemmens. "Werk samen met lokale toeleveranciers, zodat we elkaar door deze zware periode kunnen helpen."

VKW Limburg toont zich tevreden dat de nieuwe maatregelen onze bedrijven de noodzakelijke extra zuurstof geven tijdens deze tweede lockdown. "Hoognodig, want de lockdown hakt er economisch opnieuw hard in en zadelt veel van onze bedrijven op met grote liquiditeits- en solvabiliteitsproblemen", weet gedelegeerd bestuurder, Ruben Lemmens. "Vooral de nieuwe versoepeling en verlenging van de tijdelijke werkloosheid door corona-overmacht juichen we toe."

"Toch zullen de donderwolken boven onze economie blijven hangen en zal een doordacht herstelbeleid nodig zijn om de financiële ruggengraat van onze bedrijven te versterken", aldus de VKW-baas. "Anders dreigen op termijn veel van onze bedrijven over de kop te gaan. Concreet verwijzen we hierbij naar ons eerder gelanceerde voorstel om spaargeld te activeren en in de economie te pompen (een nieuwe regeling zoals de Wet Cooreman-De Clercq), het stimuleren van achtergestelde leningen, het versterken van de notionele intrestaftrek en het fiscaal ondersteunen van wederopbouwreserves."

Moratorium
De collega's van Unizo Limburg en Voka Limburg blijven niet achter met hun reactie: "Een resterende vraag van ons blijft de herinvoering van een moratorium op faillissementen", aldus Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. "Volgens ons is dit een levensnoodzakelijke maatregel. Nu de crisis weer in alle hevigheid om zich heengrijpt, moeten we met alle middelen zien te voorkomen dat bedrijven die in maart nog financieel gezond waren alsnog overboord zouden slaan." Daarnaast vraagt Unizo Limburg een neutralisering van de teller voor studentenarbeid, zoals tijdens de eerste lockdown. Verschillende bedrijven, ook buiten de zorg en de landbouw, hebben immers nood aan extra arbeidskrachten omdat hun werknemers ziek of in quarantaine zijn.

En Voka?
“We moeten ook de economie vrijwaren en onze waardeketen en bevoorrading intact zien te houden”, aldus Johann Leten. “Limburgse ondernemingen kampen met omzetverliezen van gemiddeld 15%. Die trend houdt ook volgend jaar aan, met een economie die maar op 90% van haar potentieel zal draaien. Het economisch herstel dat we na de zomer zagen, is tot stilstand gekomen. Na 8 maanden corona zijn de buffers van onze bedrijven intussen ook uitgeput. Zonder extra steun zouden heel wat bedrijven deze tweede lockdown niet overleven, met fors jobverlies tot gevolg.”

Solidarnosc
Tot slot roept VKW Limburg de bedrijven op om ook zelf een steen in de rivier te verleggen door bewust zaken te gaan doen met andere ondernemingen uit de buurt. "Gun elkaar de opdrachten. Doe zaken met je buurman. Werk samen met lokale toeleveranciers. Koop zelf lokaal en stimuleer je medewerkers om hetzelfde te doen. Door samenwerking worden alle ondernemingen sterker en kunnen we onze economie doorheen deze zware periode helpen”, besluit Ruben Lemmens.