Nieuws Limburg Voka: “Belasting op drijfkracht is ouderwets”

Voka: “Belasting op drijfkracht is ouderwets”

Voka: “Belasting op drijfkracht is ouderwets”

Voka Limburg heeft een bevraging uitgevoerd naar de belastingen die de Limburgse steden en gemeenten in 2016 zullen hanteren. Daarbij valt op dat de belangrijkste tarieven, met name de aanvullende personenbelasting (APB) als de opcentiemen op de onroerende voorheffing (OOV) zal verhogen. In Bree wordt zelfs voor het tweede opeenvolgende jaar een verlaging doorgevoerd. Groot minpunt vindt Voka dat geen enkele van de 16 steden en gemeenten die nog een belasting heffen op de drijfkracht van motoren, hier komaf mee maakt in 2016.

kris claes“Het is een understatement te stellen dat de economie niet haar beste jaren achter de rug heeft,” aldus Kris Claes van de studiedienst bij Voka Limburg. “Stilaan zien we echter licht aan het einde van de tunnel. De lokale besturen kunnen bijdragen tot het herstel van vertrouwen, met name door de druk op ondernemingen niet verder te vergroten met verhoogde belastingen. We stellen dan ook tevreden vast dat de belastingtarieven voor 2016 ongewijzigd blijven.”

Toch heeft Voka Limburg ook een bedenking: “In 2015 waren er drie gemeentes die de belasting op drijfkracht van motoren afschaften (Bree, Ham en Hamont-Achel),” aldus nog Claes. “In 2016 voegt zich jammer genoeg geen enkele gemeente zich bij dit lijstje. Nog steeds 16 Limburgse gemeenten blijven deze ouderwetse belasting heffen. Opvallend daarbij zijn de grote onderlinge verschillen tussen de gehanteerde tarieven. Het laagste tarief (8,70 euro/KW) vinden we nog steeds in Kinrooi en Maaseik. Uitschieter is Heusden-Zolder met 31,25 euro/KW. Steken ook boven het gemiddelde uit: Lommel, Overpelt, Beringen, Maasmechelen en Tessenderlo.

Voka wil deze gelegenheid graag aangrijpen om nogmaals het belang van een gunstig ondernemingsklimaat te benadrukken. “Naast het verlichten van de lastendruk kan een gemeente zich bijvoorbeeld ook onderscheiden op het gebied van dienstverlening, door ondernemers sneller te helpen. Snelle procedures inzake vergunningen en allerhande andere administratieve procedures maken het leven van een ondernemer stukken gemakkelijker.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.