Voka vergelijkt ABVV met Rwandese haatradio

Voka Kamer van Koophandel Limburg

haalt zwaar uit naar het ABVV. "De socialistische vakbond vertoont de laatste tijd enkel maar pestgedrag ten opzichte van onze ondernemers en de hele bevolking. ABVV staat blijkbaar voor Alles Behalve Voor Vooruitgang", zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

Aanleiding voor de uithaal van Voka zijn 3 recente feiten, waaronder het spandoek tegen kapitalisme op het ABVV-gebouw, de ongewone staking bij Tessenderlo Chemie in Ham en het lamleggen van het openbaar vervoer naar aanleiding van het IPA-protest vrijdag. "Onze ondernemers zijn dit pestgedrag meer dan beu," stelt Johann Leten. "Waar is het ABVV in hemelsnaam mee bezig? Dit begint te lijken op een haatcampagne tegenover onze ondernemers. Wil men dit land herverdelen in werkgevers en werknemers? Het doet ons hoe langer hoe meer denken aan Radio Libre des Mille Collines, de Rwandese radiozender die constant haat predikte tussen Hutu’s en Tutsi’s (lees: werkgevers en werknemers). Elke redelijkheid is zoek. Blijkbaar gelooft het ABVV niet meer in ons sociaal overlegmodel en wil men terug naar het verleden. Naar de klassenstrijd tussen 'het patronaat' en 'het proletariaat'. De pamfletten die deze organisatie verspreidt, versterken dit beeld. Opruiende taal. Zou het ABVV een Stalinist of een adept van Mao als copywriter in dienst genomen hebben? Dit is zoooooooo irreël. Wil het ABVV wel vooruitgaan met onze maatschappij of is het Alles Behalve Voor Vooruitgang," vraagt Leten zich af.

Een week na de uitreiking van de Persprijs wil Voka – KvK Limburg daarom de Pestprijs uitreiken aan het ABVV.

Ook VKW-Limburg en Unizo-Limburg zijn niet te spreken over de houding van de socialistische vakbond. "Het lijkt wel of ABVV de laatste tijd alle pedalen kwijt is en met haar profileringsdrang geen blijf weet," aldus het VKW. "Onze bedrijven streven naar een gezond en volwassen sociaal overleg. Maar het wild om zich heen slaan van het ABVV de laatste tijd - getuige hiervan ook nog de recente misplaatste actie bij Tessenderlo Chemie – en de acties lijken meer op een echte haatcampagne tegen de bedrijven."

Bij Unizo-Limburg klinkt het zo: "Dit zorgt voor nog meer sociaal-economische onzekerheid binnen de nu al zo bijzonder onzekere politieke situatie," zegt provinciaal directeur Joël Stockmans. "Daarmee schiet de vakbond in de eigen voet. Bovendien vinden wij dat het gijzelen van reizigers in het openbaar vervoer, niet de juiste manier is om eisen kracht bij te zetten."