Vos Technics wint Fructura Award 2012

De firma Vos Technics uit Herk-de-Stad heeft uit handen van Vlaams minister-president Kris Peeters de Fructura Award ontvangen. Deze onderscheiding werd bij de opening van de vakbeurs Fructura, vrijdag in Hasselt, uitgereikt voor een warmterecuperatiesysteem dat Vos Technics heeft gebouwd op koelcellen voor fruit.

Fructura is een vakbeurs die ondernemers uit de fruitsector samenbrengt. Dit weekend slaan de exposanten hun tenten voor het eerst op in de Grenslandhallen van Hasselt. Vlaams minister-president Peeters, die ook bevoegd is voor landbouw, mocht er de Fructura Award uitreiken aan een bedrijf dat met een innovatief project een meerwaarde voor de fruitsector gerealiseerd heeft.

De onderscheiding ging naar Vos Technics, een verwarmingsbedrijf uit Herk-de-Stad, dat een uniek warmterecuperatiesysteem heeft ontwikkeld, waarbij 100 procent groene warmte wordt gehaald uit de koelinstallaties voor 8 miljoen kilo fruit. De installatie werd geleverd bij Hof ten Wijndries, een fruitbedrijf en paardenfokkerij uit Bekkevoort. De warmte die uit de koeling wordt gehaald, dient bij Hof ten Wijndries voor 3000 m² vloerverwarming en groene warmte voor het woonhuis en een gastenverblijf. Een besparing van 37.000 liter stookolie per jaar.

Aan het project van Vos Technics gingen negen maanden engineering en zes maanden productietijd vooraf. De investering bedroeg ongeveer 130.000 euro, een bedrag dat het fruitbedrijf in minder dan vier jaar tijd terugverdient.