Vrachtwagens kunnen niet meer verloren rijden

Omdat heel wat gemeenten beperkingen en verplichtingen opleggen over de routes die vrachtwagens op hun grondgebied moeten volgen, heeft Limburg, als eerste provincie in Vlaanderen, een vrachtroutnetwerk opgesteld. Hiermee kunnen vrachtwagens hun ideale route uitstippelen. Het gebrek aan afstemming tussen de gemeenten leidt immers vaak tot onnodige omwegen, onveilige verkeerssituaties en verdwaalde vrachtwagens. De Vlaamse overheid heeft daarom een draftversie gemaakt van een vrachtroutenetwerk. Dit is een document dat de ideale rijroutes voor vrachtwagens kan bepalen, zodat er geen vergissingen meer mogelijk zijn en de mobiliteit voor alle weggebruikers verbetert. Het is uiteraard de bedoeling om de definitieve versie ook te kunnen opladen in een gps-systeem.

Voor deze definitieve versie er is, willen het Logistiek Platform Limburg en Voka – Kamer van Koophandel Limburg de plannen bespreken met de bedrijven en de transportfirma’s in het bijzonder, zodat er tijdig bijsturingen kunnen gebeuren.

Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits wil dit vrachtroutenetwerk tegen het einde van haar legislatuur op het terrein gerealiseerd zien.