pexels-andrea-piacquadio-3779706

Vrije beroepen misbruiken sociale zekerheid: strenge straffen gevraagd

Zelfstandigen die de sociale zekerheid oplichten: ze bestaan... Een tandarts uit Maasmechelen heeft zopas een tijdje in de gevangenis doorgebracht omdat hij ervan wordt verdacht het RIZIV te hebben gerold. Hij zou voor 200.000 euro aan vergoedingen hebben gekregen voor prestaties die hij nooit uitvoerde. Collega-tandartsen vinden het een schande.

Dokters, tandartsen en andere medische beroepen kunnen door het RIZIV, in casu de ziekenfondsen of andere verzekeringsinstanties, worden vergoed voor hun prestaties op basis van de derdebetaler-regeling. Daarbij betaalt de patiënt alleen het remgeld aan de (tand)arts, en wordt de rest van het honorarium via de verzekeringsinstanties overgemaakt. Dat is handiger dan dat de patiënt alles betaalt en daarna de gedeeltelijke terugbetaling moet vragen aan zijn ziekenfonds.

Het spreekt voor zich dat de artsen en tandartsen alleen een vergoeding kunnen krijgen voor effectief uitgevoerde prestaties. De Maasmechelse tandarts in kwestie zou echter veel meer prestaties hebben doorgegeven. Volgens de controle-instanties van het RIZIV zou hij bijvoorbeeld op één dag 85 vullingen bij 19 patiënten hebben aangebracht. Vergeleken met collega's zou hij dan 36 uur op een dag aan zijn stoel hebben gestaan. Fraude, oordeelt het RIZIV. En dus moet de tandarts zich voor de rechter verantwoorden.

Volgens andere tandartsen die wij contacteerden is het een schandelijke manier van misbruik. Mocht de Maasmechelse collega schuldig worden bevonden, pleiten zij voor strenge straffen.

Dat is ook wat de Federatie van Vrije Beroepen en de deontologische instanties er van vinden. "Misbruik moet eruit. Niet alleen omwille van de oneerlijke concurrentie, ook voor de goede naam van onze beroepscategorie."