“Vrouwen netwerken anders. Ze gunnen mekaar veel”

Katlijn VoordeckersWoensdag verzamelen in de Tiendschuur van de Abdij Herkenrode maar liefst 150 vrouwelijke onderneemsters. Het doel is elkaar te ontmoeten en zo een zakelijk netwerk op te bouwen. “Want,” zo vinden ze, “vrouwen netwerken op een heel andere manier dan mannen.

Katlijn Voordeckers van OpmerKelijk, de vrouw achter het event: “Als vrouwen elkaar treffen op evenementen, zijn de relaties veel hechter. Ze gunnen mekaar oprecht veel. Ze inspireren én ondersteunen elkaar. Daarom wordt een puur vrouwelijk netwerk niet zozeer als een noodzaak beschouwd, maar wel als een echte meerwaarde.”

Het event is volgens Voordeckers ook een antwoord op de vele vooroordelen waar vrouwen op botsen. “Vraagt men aan een startende mannelijke ondernemer ooit of hij dat wel fulltime kan doen? En of hij heeft gekozen voor het ondernemerschap omdat hij dan meer tijd heeft voor de kinderen en het huishouden? Deze vooroordelen, maar ook praktische beslommeringen en een verkeerde perceptie van netwerken, kunnen ervoor zorgen dat de drempel om te gaan netwerken, soms hoger ligt voor vrouwen. Terwijl een netwerk zo essentieel is voor je business.”

En ze besluit: “Iemand zei me onlangs: ‘Zet vijf vrouwen bij elkaar en je hebt ambras. Zet 150 onderneemsters bij elkaar en je krijgt een krachtig netwerk’.”

(De opbrengst van de avond gaat naar Think Pink, de organisatie die strijdt tegen borstkanker.)