sluiting door covid

“Vul de Limburgse injectiespuit met 2,55 miljard euro”

1 op 4 zelfstandigen en 1 op 3 kmo’s in Limburg zit momenteel in zware geldnood. Zonder de coronasteunmaatregelen waren bijna 1 op 2 bedrijven financieel lamgelegd. Er is een actuele nood in onze provincie aan een financiële injectie van 2,55 miljard euro. "En het reëel probleem is nog veel groter", concluderen Unizo Limburg en Graydon naar aanleiding van een grote studie die ze hebben gedaan bij Limburgse ondernemingen met minder dan 50 werknemers.

De conclusies zijn duidelijk: Na één jaar corona zitten gemiddeld iets meer dan 1 op 4 (26,9%) van de Limburgse bedrijven die voor corona financieel blakend gezond waren, in zware financiële problemen. Bij de Limburgse zelfstandigen (eenmanszaken) gaat het om 23,1% en bij de Limburgse kmo’s (werkgevers) om 34%.

"Nemen we ook de bedrijven die al voor corona met financiële problemen kampten, mee in rekening, dan stijgt het gemiddelde naar 3 op 10 Limburgse kmo's die vandaag in financieel zwaar weer zitten", stelt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. "De situatie is erg verontrustend, maar ze was nog veel erger geweest als de steunmaatregelen er niet waren geweest. Dan zaten vandaag gemiddeld 46,6% van de Limburgse bedrijven tot 50 werknemers die voor de crisis gezond waren, in geldnood."

"Als die bedrijven geen oplossing meer vinden, is de kans heel reëel dat hun problemen tot kettingreacties leiden, waardoor ook ondernemingen die nu wel nog over reserves beschikken, in moeilijkheden zullen komen", benadrukt Eric Van Den Broele, Research & Development Director bij Graydon. Volgens hem heeft 26,9% van de Limburgse bedrijven nood aan een financiële injectie van 2,55 miljard euro.

"Wat deze cijfers onomstotelijk aantonen, is dat de diverse Vlaamse en federale steunmaatregelen absoluut noodzakelijk zijn gebleken om nóg veel erger te voorkomen", besluit Bart Lodewyckx. "Maar de cijfers tonen tegelijk de beperkingen aan van die steun, die nooit voldoende kan compenseren voor de schade die onze zelfstandigen en kmo's hebben geleden en vaak nog altijd lijden. Onze bedrijven snakken naar de mogelijkheid om opnieuw voluit te ondernemen, zodat ze zich zoveel mogelijk op eigen kracht uit deze crisis kunnen werken en onze economie nieuw leven kunnen inblazen.”