Foresco Group Jan Ponnet Cedric De Quinnemar

Waakhond neemt Genks bedrijf in ’t vizier

Kralen rijgen: dat is waar het Genkse bedrijf Foresco van verdacht wordt. Door in Nederland diverse kleinere overnames te doen, is hun positie zodanig sterk geworden dat er geen eerlijke concurrentie mogelijk is. Althans, dat vermoedt de lokale concurrentiewaakhond ACM. Jan Ponnet en Cedric De Quinnemar laten het niet aan hun hart komen: ze zijn ervan overtuigd dat de mededingingsautoriteiten ook voor de volgende overnames groen licht zullen geven.

Foresco in Genk is actief in houten verpakkings- en transportmaterialen, voornamelijk nieuwe pallets. Het bedrijf onder leiding van Jan Ponnet en Cedric De Quinnemar groeit als kool, niet in het minst door de diverse overnames die in België en Nederland worden gedaan. Zoals altijd bij een overname, moet die goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten. Vaak gewoon een formaliteit. Maar nu speelt de Nederlandse waakhond ACM het hard en werd de meest recente overname van Foresco on hold gezet.

Volgens Logistiek.nl heeft ACM (Autoriteit Consument en Markt) nu een onderzoek ingesteld naar de praktijk van 'kralen rijgen'. Het houdt in dat een bedrijf -zoals in dit geval Foresco- een reeks van kleinere overnames doet, waar geen goedkeuring voor vereist is. Tel je echter al die kleintjes op ('de kralen') kom je toch aan een groot geheel dat mogelijk de eerlijke concurrentie in de sector verstoort. Foresco heeft intussen in Nederland al 15 palletverkopers overgenomen, goed voor een omzet van zo'n 300 miljoen euro. Daarmee is het Genkse bedrijf marktleider bij onze noorderburen. En dus wil ACM dat wel even van dichterbij bekijken...

CEO Jan Ponnet is niet echt onder de indruk. Hij is overtuigd dat er altijd volgens de wet werd gehandeld en dat ook de volgende overnames groen licht zullen krijgen. Wordt dus zeker vervolgd!