"Waalse overheid gunt Vlaamse bedrijven niets meer"

Het orderboek van het Truiense bedrijf Heyer, gespecialiseerd in de toelevering van gassen en andere producten en diensten aan ziekenhuizen, begint op langere termijn gaten te vertonen. “Een rechtstreeks gevolg van de politieke impasse,” zegt directeur Rudi Imbrechts. “We merken heel goed dat Waalse overheden de communautaire twisten doortrekken naar aanbestedingsdossiers, en wij als Vlaams bedrijf hierdoor belangrijke opdrachten mislopen. Men deinst er in sommige gevallen zelfs niet voor terug om de wetten daaromtrent met voeten te treden.”

Voorlopig stellen er zich nog geen problemen voor de 35 werknemers bij Heyer Benelux. “Ons orderboek zit nog goed vol, maar op langere termijn beginnen er zich wel al gaten te vertonen,” aldus nog Rudi Imbrechts. “Daarom denken we eraan om in Namen een nieuwe onderneming op te richten, zodat we ook tot de lokale spelers behoren.”

Voor het overige stelt Heyer het goed. “We hebben ondanks de onzekere toekomst voldoende werk. En we zijn bezig om nieuwe formules uit te werken voor de financiering van investeringen die ziekenhuizen moeten doen. Nu ze niet meer over de grote budgetten beschikken, zijn leasing- en andere formules een mogelijke oplossing.”

Heyer Benelux maakt deel uit van de internationale groep Acertys, die een nog breder aanbod van producten en diensten voor ziekenhuizen, overheidsdiensten en bedrijven in portefeuille heeft.