“Wanbeleid Q-Bakeries heeft veel kapotgemaakt”

De vakbonden bij Le Bon Grain (LBG), dat donderdag de boeken heeft neergelegd, zijn niet mals voor de bedrijfsleiding. "Als je al jaren zwaar verlies maakt, moet je tijdig durven herstructureren," vindt Nicole Houbrechts van het ABVV. "Het slecht beleid heeft bij LBG veel kapot gemaakt. De directie was overigens verdeeld door interne strubbelingen. We zagen veel ervaren managers het zinkende schip verlaten. Daarom is deze faling dan ook geen verrassing."

De vakbonden zijn heel ontgoocheld, maar niet verrast door de melding dat Le Bon Grain de boeken heeft neergelegd. "De financiële informatie die we ontvangen hebben wees al een tijdje in die richting," zegt Nicole Houbrechts, die het ABVV vertegenwoordigt. "Er gingen belangrijke contracten verloren en de overname van Harvest Bakeries in Lommel is nooit van de grond geraakt. De verliezen stapelden zich dan ook op. We hadden gedacht dat er tijdig zou ingegrepen worden, maar dat gebeurde niet. Het ging van kwaad naar erger. Dan weet je dat het ooit stopt, natuurlijk."

Houbrechts verwijt de directie wanbeleid. "We merkten dat het intern niet boterde tussen de directieleden. Ze hadden vaak een totaal andere visie. Slechts één voorbeeld was het al dan niet outsourcen van de transportactiviteiten. Het slechte beleid heeft veel kapot gemaakt."

De vakbonden hopen wel op een doorstart. "Die zal er heel snel moeten komen," aldus de ABVV-mandataris. "Enerzijds zullen klanten heel snel overstappen naar andere leveranciers als de productie moet stilvallen. Anderzijds willen de mensen maar een beperkt aantal dagen nog prestaties leveren, omdat ze vrezen dat ze hun loon niet meer zullen uitbetaald krijgen. Een snelle oplossing is dus nodig, of anders is het helemaal gedaan. Zonder klanten en personeel is het bedrijf niet veel meer waard."