Geld-Conjunctuur-300×204 D'Ieteren auto doet het goed.

Wanbetalers bij 1/10 Limburgse bedrijfsfacturen

Na een scherpe terugval van het aantal stipte betalingen tijdens de eerste coronagolf, kent het correct betaalgedrag sinds begin 2021 een duidelijke verbetering. Goed nieuws, al wordt momenteel nog altijd 10,3% van de facturen die Limburgse bedrijven uitsturen, pas 90 dagen na vervaldatum of helemaal niet betaald, zo heeft Unizo Limburg berekend.

Op het einde van 2021 werden gemiddeld 7 op 10 facturen van Limburgse bedrijven binnen de afgesproken termijn betaald: 72,93%. Ter vergelijking: in het tweede kwartaal van 2020 (als ‘corona-hoogtepunt’) was dit 67,74%. Het betaalgedrag voor Limburg ligt iets beter dan het Vlaams gemiddelde (70,43%), al moeten we Oost-Vlaanderen (76,12%) en West-Vlaanderen voor laten gaan. In Vlaams-Brabant liggen de goede betalingen met 66,79% het laagst.

Op basis van alle betalingen, wordt ook een betaalindex berekend. Met een score van 104,9 behaalt Limburg een provinciaal record. Een jaar geleden was dat nog 101,4. Oost-Vlaanderen (111,2) en West-Vlaanderen (108,8) zijn de koplopers, Vlaams-Brabant bengelt onderaan de rij en geldt dus als slechtst betalende provincie.

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg licht toe: “De betaalhygiëne gaat er duidelijk op vooruit. Dat is zeker goed nieuws. In crisistijden is het cruciaal dat de overheden aan ondernemingen, maar ook ondernemingen aan elkaar, zoveel mogelijk zuurstof geven. Onze bedrijven hadden al elke euro aan cash nodig om de relance na corona te realiseren, maar worden op dit moment ook nog eens geconfronteerd met extra schokken door de hoge energieprijzen, loonindexeringen, tekorten aan grondstoffen en materialen, enzovoort. De aandacht voor laattijdige betalingen mag dus zeker nog niet verslappen.”

Enorme schade
En dat is nodig, want vandaag wordt 1 factuur op 10 véél te laat (meer dan 90 dagen na vervaldatum) of niet meer betaald: 10,38% van alle bedrijfsfacturen in Limburg. In de eerste 3 kwartalen van 2021 lag deze wanbetaling nog hoger dan 12%, midden 2020 werd zelfs 14% veel te laat of niet betaald. Bart Lodewyckx: "De economische schade die door te late betalingen wordt veroorzaakt is enorm. Het gaat daarbij vooral om de financieringskosten die bedrijven hebben om met eigen vermogen of kredieten de tekorten in hun liquiditeiten op te vangen. En dan praten we nog niet over interne kosten bij uitblijvende betalingen zoals herinneringsbrieven, telefoongesprekken, beroep doen op incassokantoren, ….. Laattijdige betalingen veroorzaken op korte en middellange termijn liquiditeitsproblemen, maar zorgen op lange termijn voor winstderving en een mogelijk verlies van jobs."

Nieuwe wet
En dan is het goed om weten dat er sinds februari 2022 een nieuwe wet in voege is. "Voor het eerste semester 2022 liggen de automatische verwijlintresten bij laattijdige betaling vast op 8%. Het bijkomende forfaitaire bedrag van 40 euro lijkt misschien klein, maar daardoor kunnen ook bij kleinere factuurbedragen de administratiekosten van aanmaningen tenminste gedeeltelijk worden gerecupereerd", stelt Lodewyckx. “De wetswijziging zorgt er dus voor dat respect voor de betalingstermijn in de praktijk ook beter afdwingbaar is en ondernemingen effectief meer druk zullen ervaren om de vastgelegde betaaltermijnen te respecteren.”