Nieuws Limburg Wat is de impact van het nieuwe capaciteitstarief?

Wat is de impact van het nieuwe capaciteitstarief?

Gutami Wat is de impact van het nieuwe capaciteitstarief?

Wat is de impact van het nieuwe capaciteitstarief?

Over de impact van het nieuwe capaciteitstarief bij ons elektriciteitsverbruik spraken we met Marina Doggen van Gutami, de installateur van zonnepanelen en thuisbatterijen. Volgens haar investeer je ook als ondernemer best zelf in je energie. “Niks is gratis in het leven, behalve de zon die opkomt.”

Vanaf 2023 hangen de nieuwe nettarieven af van uw verbruik. Dat is op zich niet nieuw. Maar wat wel nieuw is, is dat niet alleen de hoeveelheid elektriciteit die u verbruikt van tel is, het gaat ook over uw piekvermogen. Met andere woorden : hoeveel elektriciteit u tegelijk gebruikt, uitgedrukt in kilowatt (kW). “Concreet betekent dit dat het dag- en nachttarief verdwijnt”, stelt Marina Doggen van Gutami, de installateur van zonnepanelen en thuisbatterijen voor particulieren en bedrijven uit Beringen.

Energie verbruiken bij het opwekken

Dat capaciteitstarief moedigt iedereen aan om het net efficiënt te gebruiken: wie hoge pieken veroorzaakt, betaalt meer dan wie zijn verbruik spreidt. Vooral voor wie grote stroomverbruikers heeft, zoals een elektrische wagen of warmtepomp, wordt het belangrijk om het gebruik ervan te verdelen over een langere periode. “Met de hoge energieprijzen blijven zonnepanelen sowieso interessant. Alleen is het met dit capaciteitstarief best dat je je energie verbruikt op het moment dat die wordt opgewekt met je zonnepanelen. Maar bijvoorbeeld voor tweeverdieners die uit werken gaan en ’s avonds thuiskomen is een batterij een aanwinst. Zij kunnen namelijk de zelf opgewekte energie eerst bewaren op de batterij en dan terug aanwenden.”

‘Nooit meer zo laag’

Eén raad wil Marina Doggen van Gutami, dat vorig jaar 6.500 particuliere woningen en bedrijven van zonnepanelen en/of een thuisbatterij voorzag, nog meegeven. “De energiefactuur zal niet meer zo laag worden als dat die vijf jaar geleden was. Die tijd is voorbij. De prijs voor energie op zich zal misschien nog kunnen verlagen, maar er zijn heel veel andere kosten zoals voor lonen en distributie die mede door de inflatie hoger zijn komen te liggen.”

Daarom is het volgens Doggen altijd goed om zelf te voorzien in je energie, als particulier én bedrijf, indien mogelijk. “Niks is gratis in het leven, behalve de zon die opkomt.”

Gutami Solar Projects is dé Vlaamse expert in zonnepanelen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.