“We zouden beter allemaal EPO pakken”

In 2014 werden 78 Limburgse ideeën, producten of diensten beschermd, in 2015 maar liefst 110. Voor Voka Limburg is dat een duidelijke indicatie dat de Limburgse bedrijven steeds meer inzetten op innovatie. De achterstand ten opzichte van de andere Vlaamse provincies wordt zo een beetje gedicht.

Het European Patent Office (EPO) publiceerde zopas de cijfers over het aantal patenten dat in 2015 werd aangevraagd in de Europese Unie. Het aantal Belgische patentaanvragen steeg met 5,9% (2.041 aanvragen). Dit is de op één na hoogste stijging binnen de top tien van Europese landen. Wanneer we het aantal patenten relateren aan het aantal inwoners, bevindt België zich op de 8ste plaats.

patent MILJohann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka Limburg, legt uit: “Ondernemingen die een patent aanvragen zijn bezig met het ontwikkelen van innovatieve producten of diensten. Die komen uiteraard niet allemaal op de markt, maar de evolutie van het aantal patentaanvragen beschouwen we wel als een goede graadmeter van het innovatiegehalte van een regio. Het is dan ook bijzonder positief dat Limburg de achterstand op de andere Vlaamse provincies stilaan dicht rijdt.”

Het merendeel van de aangevraagde patenten in België komt op naam van Vlaanderen (1.255 aanvragen of 61,5%). Wanneer we verder kijken naar de verdeling per provincie zien we dat Limburg het afgelopen jaar goed was voor een aandeel van 9% of 110 patenten. Een gevoelige stijging ten opzichte van 2014, maar nog steeds meer dan de helft minder dan bijvoorbeeld Oost-Vlaanderen.

Johann Leten besluit: “De afkorting van het European Patent Office is niet voor niets EPO. Innovatie is immers EPO voor een bedrijf. Voortdurend vooruitdenken, openstaan voor verandering en investeren in productontwikkeling is een katalysator voor groei. Deze cijfers zijn een duidelijk indicatie dat we op de goede weg zijn!”