201123-Sakaikoi Wellen04 kopie

Wellense winkel koopt koi’s van 15.000 euro

Zaakvoerder Gunther Ponet van het Horta Tuincentrum en Aquacenter in Wellen is terug in het land. Hij was in Japan om persoonlijk een nieuwe lading koi's uit te kiezen. De prachtige vissen, die tot 15.000 euro per stuk kosten, arriveren in december per vrachtvliegtuig in Wellen.

“Het was mijn achtste bezoek aan de vier grootste koi-kwekerijen in Hiroshima, het zuiden van Japan", vertelt Gunther Ponet. "De aankopen zijn voor de Wellense Sakakoi-shop, mijn intussen uit de kluiten gewassen baby, die zijn oorsprong vond in de vijverafdeling van het toenmalig tuincentrum Het Hoveniertje. Naast de aankopen van vissen had dit bezoek voor mij ook een erg emotioneel aspect. Voor de eerste keer ging Siebe, mijn 20-jarige zoon mee. Op zich een normale vader-zoonrelatie, was het niet dat hij net een jaar Japanologie studeerde aan de KU in Leuven. Ik was dus deze keer ook vergezeld van een fantastische tolk voor de Japanse taal."

De trip van de ondernemer verliep gesmeerd. "In vergelijking met de voorgaande jaren was het inderdaad perfect", stelt Ponet. "Tijdens de verkoop van de loten werd ik continu gebriefd over de kenmerken van de vissen en de biedingen van andere geïnteresseerden. Dat is essentieel om een goede deal te kunnen sluiten, want je moet de strijd aangaan met een 40-tal andere koi-handelaars uit de rest van de wereld. Met alleen Japans als voertaal, moet je heel alert zijn. Zeker als de grotere exemplaren van 80 cm tot wel een meter lang, aan bod komen. Die verkopen ze aan prijzen van 10.000 tot 15.000 euro, en dan kan het snel gaan als je de top-vissen wil hebben."

Gunther en Siebe Ponet hebben op de trip een 60-tal prachtexemplaren gekocht. "Half december verwachten we dat ze in de Sakaikoi-shop in Wellen zullen arriveren. Het resultaat van een bewogen trip, die overigens ook door een nationale tv-zender in Japan werd vastgelegd. Het was vreemd om onszelf op tv in de hotelkamer te kunnen zien... Een ervaring rijker!"