Weltjens heeft geen last van daling boeren

Het aantal landbouwbedrijven in België is opnieuw sterk gedaald. In vergelijking met een jaar geleden telt ons land 3,4% minder boeren, zodat het totaal nu 42.854 bedraagt. Dat is slecht nieuws voor loonwerkers zou je denken, zoals Weltjens in Bocholt, één van de grootsten in de wijde regio om landbouwwerkzaamheden voor derden uit te voeren. "Toch hebben we van die consolidatie eigenlijk niet zo'n last," weerlegt gedelegeerd bestuurder Ivan Weltjens. "De kleintjes verdwijnen en de groten worden groter en het is toch vooral daar dat ons cliënteel zich situeert. Het is wel zo dat de groten steeds veeleisender worden en onze job dus niet vereenvoudigt. Van de crisis hebben we evenmin te lijden, maar dan duiken er weer andere problemen op, zoals het slechte weer eind vorig jaar, de lage prijzen of de mestproblematiek. Het is dan ook nog onduidelijk wat 2011 zal brengen."

Weltjens werkt ook veel voor zopas verkochte groentenbedrijf Scana Noliko in Bree. "We denken niet dat de overname voor ons veel veranderingen zal inhouden. Althans, dat hopen we."

Het loonbedrijf heeft zo'n 70 eigen mensen in dienst, werkt voor 50% in België en de rest in Nederland en Duitsland. Er wordt jaarlijks een omzet geboekt van ongeveer 11 miljoen euro.