Wereldprimeur: Carmans haalt Griekse varkens binnen

Luc en Erik Carmans, die onder de vleugels van Horeca Van Zon een slagerij runnen in Beringen, hebben naar eigen zeggen 'de ontdekking van het jaar' gedaan. In Griekenland hebben ze een uniek varkensras gevonden dat garant staat voor het "puurste en gezondste vlees ter wereld". De gebroeders Carmans hebben een exclusieve deal gesloten om de varkens naar ons land te importeren en er zowel traditionele slagerijproducten als charcuterie van te maken.

Het is in het Griekse Katerini, in de schaduw van de berg Olympos, dat Erik en Luc Carmans het ras van zwarte varkens hebben ontdekt. "De Zeus Black Pigs leven zonder stress in een gebied van 300ha en worden alleen gevoed met olijven," legt Erik Carmans uit. "Het varkensras heeft een DNA van 3000 jaar oud en bevat omega 3 en omega 6 in de juiste verhouding. Dit is gewoon de ontdekking van het jaar.”

ProcureurSFHet verse vlees zal eigenhandig verwerkt worden door slagerij Carmans in Beringen (die overigens grote uitbreidingsplannen heeft). Een gedeelte zal tevens gebruikt worden om exclusieve charcuterie van te maken. Die wordt geproduceerd bij Willy Naessens Food in Wortegem-Petegem. Naessens was trouwens persoonlijk naar Beringen afgezakt om het varkensvlees te proeven.

Carmans is een familiebedrijf met een rijke geschiedenis. Grootvader Henri Carmans vestigde zich meer dan 80 jaar geleden in Hechtel en bouwde er een groot landbouwbedrijf uit. Eén van zijn vier zonen, François, begon in 1965 een slagerij in Beringen. Diens zonen Erik en Luc zijn nu de dynamische ondernemers die onder bij Horeca Van Zon een groothandel in kwaliteitsvlees leiden.