Nieuws Limburg Wereldprimeur in Hasselt: mobiele camera op 5G

Wereldprimeur in Hasselt: mobiele camera op 5G

Wereldprimeur in Hasselt: mobiele camera op 5G

Als eerste bedrijf in de wereld is The Safe Group erin geslaagd om een verplaatsbare bewakingscamera te doen werken op het 5G-netwerk. De technologiespecialist op de Corda Campus heeft hiervoor gebruik gemaakt van de testcapaciteit voor 5G, die in samenwerking met Ericsson, in Hasselt werd opgezet.

In Hasselt wordt opnieuw technologiegeschiedenis geschreven. Beveiligingsbedrijf The Safe Group heeft zijn verplaatsbare bewakingscamera Mobiqam volledig operationeel gebracht op het 5G-netwerk. Het laat toe dat de camera slim en supersnel kan ingezet worden voor diverse oplossingen in beveiliging en mobiliteit. Het is de eerste geslaagde test met het 5G-netwerk dat Corda Campus met Ericsson als eerste in België heeft opgezet. Het doel om lokale technologiebedrijven te laten experimenteren met innovaties, is daarmee in de praktijk gebracht.

Het experiment bewijst dat Mobiqam ook in de toekomst van goudwaarde kan zijn. “Vandaag maken al heel wat Belgische politiekorpsen er gebruik van, bijvoorbeeld om sluikstorters en vandalen te klissen”, zegt zaakvoerder Ilja Theuwissen. “Met succes. Zo is in Hasselt sinds de mobiele camera’s vijf jaar geleden in gebruik werden genomen, de criminaliteit met 22% gedaald. In Lummen zijn in één straat al 11 GAS-boetes uitgeschreven aan sluikstorters. Eens het probleem van de baan, kunnen de camera’s makkelijk worden verplaatst in functie van de noden, bijvoorbeeld om het overzicht te behouden tijdens evenementen of manifestaties.”

Met de toevoeging van de 5G-functionaliteit, kan de Mobiqam ook ingezet worden als hulpmiddel bij mobiliteitsvraagstukken. “​Naast een supersnelle verbinding en scherpe, heldere beelden is de camera ook slim”, aldus nog Theuwissen. “Mobiqam kan nieuwe onderwerpen in het beeld herkennen en classificeren, zoals het onderscheid dat gemaakt wordt tussen tussen personen, fietsers en voertuigen, inclusief het type van voertuig. Dit maakt het toestel ideaal om bijvoorbeeld een kruispunt in kaart te brengen en stadsplanners te helpen om de mobiliteit van een stad te verbeteren.”

Het is trouwens om deze soort van B2B-oplossingen te kunnen faciliteren dat Cegeka (ook op Corda Campus) een test-licentie voor exploitatie van het 5G-netwerk heeft aangevraagd en bekomen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.