woning-duurzaam-energie-bouwen

Wereldprimeur: virtueel geld om zonne-energie te verhandelen

iCleantech Vlaanderen uit Houthalen-Helchteren heeft gezorgd voor een wereldprimeur. Eigenaars van zonnepanelen, die hun opbrengst en verbruik meten met een toestel, zullen hun opgewekte energie kunnen omzetten in SolarCoins. Dit is een virtuele munt, die kan geruild worden in écht geld, maar ook kan verhandeld worden met anderen die energie willen kopen of verkopen.

Smappee is een zogenaamde datalogger, waarmee de hernieuwbare energie van bijvoorbeeld zonnepanelen wordt gemeten. In deze technologie worden nu SolarCoins verwerkt. Het is voor het eerst dat die koppeling plaatsvindt. Het systeem laat toe dat de eigenaar handel kan drijven met zijn energie.

"Je verkoopt aan je buurman, maar evengoed aan mensen in Afrika of in de Verenigde Staten," zegt Bart Vercoutere, algemeen directeur van i-Cleantech Vlaanderen. "SolarCoin wil consumenten onafhankelijkheid en controle geven over hun eigen energieverbruik en -productie. "In de toekomst zullen onze woningen fungeren als decentrale energiehubs, die met elkaar verbonden zijn door middel van slimme energienetten. Een (virtuele) munt laat dan toe dat alle hubs informatie en energie kunnen uitwisselen.”