Made In Mardaga hoofdgerecht

Wereldvreemd

We moeten Luc Bellings nog gelijk gaan geven: Gault&Millau schiet soms niet met spek, maar met hele varkens…. In de nieuwste editie van de culinaire gids staan veel terechte, maar zeker ook enkele totaal onbegrijpelijke scores. Een 12/20 vond ik als student vroeger nog niet zo slecht, maar voor de beoordeling van bijvoorbeeld Mardaga in As is dat even onterecht als de penalty’s die Anderlecht doorgaans krijgt. Wij hebben het genoegen om -tussen de soep en de patatten- elke maand een CEO te mogen interviewen in het decor van Mardaga, en het moet gezegd: topniveau van de bovenste kaasplank. Dat was al zo toen Ludo en Maxim Geurden er nog de pollepel zwaaiden en na de overname door Giuliano & Co is het er echt niet op achteruit gegaan. Het moet zijn dat de inspecteur van dienst door een coronabesmetting nog kampte met smaak- en geurverlies, vergeten is zijn mondkapje af te leggen, of werd getroffen door een indigeste van een dubbele hamburger spécial en een mega-berehap de dag ervoor. Met een 12/20 slaat hij (of zij?) de bal harder mis dan een blinde bij de New York Yankees. En neem het van ons aan: het is niet zo dat wij nergens komen om te kunnen vergelijken… 😉

Nee, het moet zijn dat Gault&Millau het niet altijd meer goed weet. Corona heeft de hele horeca, en dus ook hun smaakpapillen blijkbaar aardig door elkaar geschud. Onmogelijk dat hun inspecteurs-controleurs-tafelschuimers tijdens de lockdowns in elke Limburgse uithoek incognito zijn verschenen om in eer en geweten het vonnis te vellen van onze culinaire paradepaardjes. Niet alleen Mardaga, maar ook Stadt van Luijck, Aan Tafel bij Luc Bellings of Jurgen Eetboetiek worden naar onze smaak te karig beloond voor wat ze dagelijks op het bord toveren. Gratis tip: installeer een (toch op non-actief gezet) VAR-busje op de parking en laat gepensioneerde topchefs er de ‘clear & obvious errors’ uithalen…

Gault&Millau vist trouwens ook geografisch al eens achter het net. Wat te denken van bloopers als Wimmertingen, Wilderen én Vlijtingen, die in de gids vrolijk vermeld staan als volwaardige Limburgse gemeenten?! Vreemd. We wisten niet dat daar onafhankelijkheidsstrijders huizen, die met steun van de ETA, Carles Puigdemont, Nieuw-Caledonië en het IRA een putsch aan het voorbereiden zijn. Wees dus niet verbaasd als straks Giovani Oosters, Mike Janssen en Nico Henrard bij de gouverneur de eed afleggen als nieuwe burgemeesters in onze provincie… Met Ardan Boffé, Roniek Van Bree en Axel Verberckmoes als eerste schepenen? Het zou wat geven!

Soit, de soep zal niet zo heet worden gegeten als ze overal wordt opgediend. We hopen vurig op een doodnormaal, virusvrij jaar waarin al onze culinaire toppers zich ongeremd van hun beste zijde kunnen tonen en voor hun vakmanschap naar werken worden beloond. Ze hebben al genoeg gezwoegd en gezweet, gesloten en heropend, herschikt en herberekend. Op naar een 2022 om duimen en vingers af te likken… Hoera voor de horeca!