Schermafbeelding 2024-03-23 om 11.47.13

Wereldwaterdag: Truiens familiebedrijf toont hoe het moet

Hannosset Fruit, van de broers Kristof en Franky Hannosset, is een 'verborgen parel', die naar aanleiding van Wereldwaterdag verdient om in de schijnwerpers te staan. Het bedrijf draagt met een indrukwekkend beheerssysteem bij aan duurzaam en ecologisch waterverbruik. Zo bewijzen zij, als rolmodel, dat duurzaamheid en winstgevendheid hand in hand kunnen gaan.

Duurzaam omspringen met water is één van de 17 SDG's die de VN heeft opgesteld. Ook bedrijven kunnen hier een belangrijke steen toe bijdragen. Op Wereldwaterdag, afgelopen vrijdag, stonden overal ter wereld duizenden voorbeelden in de kijker van ondernemingen die vooruitstrevend zijn in duurzaam watermanagement. Eén van de visionairs op dat vlak, is een 'verborgen parel' uit Haspengouw. Het familiebedrijf Hannosset Fruit recupereert en hergebruikt alle regen- en afvalwater ten behoeve van het productieproces.

De gebroeders Kristof en Franky Hannosset zijn de tweede generatie fruitkwekers en bedrijfsleiders van Hannosset Fruit in Sint-Truiden. Hun vader Victor startte in 1980 met teelten in volle grond en schakelde in 1991 over naar substraatteelt in serres. Het bedrijf is gespecialiseerd in het telen van aardbeien en kersen, goed voor ongeveer 500 ton fruit per jaar. Hun productieproces is een toonbeeld van duurzaamheid. Zo is hun focus op zorgvuldig waterbeheer, meer bepaald het efficiënte gebruik van hemelwater en het hergebruik van drainwater, een bewijs van toewijding aan milieubewustzijn en het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

Door te investeren in het opvangen en hergebruiken van regenwater en het minimaliseren van het gebruik van grondwater, tonen ze een proactieve benadering van het omgaan met de effecten van klimaatverandering, zoals toenemende neerslag en droogteperiodes. Hun succes in het vasthouden van grote hoeveelheden regenwater getuigt van de effectiviteit van deze strategieën.

Desinfecteren

Om water efficiënt te gebruiken, verzamelen ze al het regenwater van de serredaken en de containervelden. Dit water wordt vervolgens opgeslagen in foliebassins voor later gebruik. Bovendien wordt het drainwater, dat afkomstig is van de irrigatie van gewassen, opgevangen, gedesinfecteerd en opnieuw gebruikt om water te besparen en de impact op het milieu te verminderen. Het feit dat het drainwater tot wel 10 keer kan hergebruikt worden is indrukwekkend. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van de behoefte aan grondwater, maar het draagt ook bij aan het verminderen van waterverontreiniging omdat al het afvalwater hergebruikt wordt en dus niet meer in natuurlijke waterlopen terechtkomt.

“Door de overvloedige regenval van afgelopen periode staan onze twee grote bassins tot de nok gevuld met in totaal 20.000.000 liter water", aldus Kristof Hannosset. "Deze capaciteit stelt ons in staat om water tijdens natte periodes op te slaan en te gebruiken tijdens drogere seizoenen, waardoor wij minder afhankelijk zijn van grondwater en externe watervoorzieningen. Dit kan helpen om de druk op lokale waterbronnen te verminderen en de ecologische balans te behouden. Door deze milieubewuste benadering van waterbeheer dragen wij een steentje bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen en het verminderen van verbeteren we hiermee de ecologische voetafdruk van ons hun fruitbedrijf”, besluit de zaakvoerder.