NeleMeers-198×300-1

Werklozen willen ondernemer worden

Eén op zeven werkzoekenden met interesse in een eigen zaak, maakt na een intensief begeleidingstraject effectief de stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Dat heeft Unizo-Limburg berekend bij een 2-jaarlijkse evaluatie van het project Ondernemen Werkt.

Tijdens de eerste twee jaar van het Europees en Vlaams gesubsidieerde project Ondernemen Werkt, waarbij Unizo, de VDAB en Syntra werkzoekenden begeleiden bij de start van hun eigen zaak, werden er 350 werkzoekenden met zelfstandige aspiraties aan een test onderworpen. Bijna 280 van hen stapten vervolgens in het traject van Ondernemen Werkt, waarvan er intussen al 55 met een eigen bedrijf zijn gestart. "In ons project helpen we de werklozen met het opstellen van hun ondernemingsplan, alle formaliteiten en ook met praktische voorbereidingen zoals een pand zoeken of contacten leggen met klanten en leveranciers," zegt projectverantwoordelijke Nele Meers. "Een jaar lang organiseren we voor hen adviesgesprekken, workshops, infosessies en intervisiemomenten. Intussen kunnen ze ook cursussen volgen bij Syntra. Een schot in de roos, want die intensieve begeleiding verhoogt duidelijk de slaagkansen van wie effectief start."

"We merken ook dat wie uiteindelijk niet met een eigen zaak start, heel goed beseft dat dit eigenlijk niet voor hem is weggelegd," voegt Els huysman van de Unizo Startersservice toe. "Op die manier besparen we heel wat mensen grote kopzorgen en financiële fiasco's. De VDAB helpt hen vervolgens zoeken naar een job in loondienst, zodat de werkzoekenden van een sluitende aanpak genieten."