philips-gloeilamp-200×300

Wet Renault brengt geen soelaas voor Emgo

Op een ondernemingsraad hebben vakbonden en directie van gloeilampenfabrikant Emgo in Lommel dinsdag de informatie- en consultatieronde afgesloten. Het is nu wachten op een formele beslissing van de raad van bestuur om de fabriek volgend voorjaar te sluiten.

Zoals de procedure van de Wet Renault voorschrijft, heeft de directie van Emgo na het bekendmaken van het voornemen om de fabriek te sluiten, eerst alle vragen, argumenten en tegenvoorstellen van de werknemersvertegenwoordigers onderzocht en beantwoord. Dit heeft vooralsnog niet tot mogelijkheden geleid om het bedrijf toch open te houden of de job van de 135 voltijdse equivalenten (fte's) te redden.

Vandaar dat de raad van bestuur van Emgo eerdaags een beslissing zal nemen die bijna zeker zal leiden tot de stopzetting van de activiteiten in de eerste helft van 2013. Er wordt intussen weliswaar nog verder gezocht naar een overnemer of geldschieter. Maar eens de knoop van sluiting definitief is doorgehakt, kan pas overgegaan worden tot overleg rond een sociaal plan.

De vakbonden kregen dinsdag te horen dat het personeel nog tot in het voorjaar 2013 aan de slag kan blijven, mogelijk zelfs tot de zomer. Voor de invulling van de details bij de ontslagregeling, bestaat er goede hoop dat Emgo een voor de bonden aanvaardbaar voorstel zal goedkeuren. De eerste gesprekken in het kader van de Wet Renault zijn alvast in een constructieve sfeer verlopen, luidt het bij de bonden. Er staan voorlopig dan ook geen syndicale acties op de agenda.