baksteenawards-scaled

Wie heeft prijs? Beste bouwteam én architecten gezocht!

Wie behoort tot het beste bouwteam van Limburg en wie mag zich als architect op de borst kloppen om zich de beste ontwerper te noemen? Dat weten we als volgend jaar de nieuwe editie van de Limburgse Bouw Awards op de agenda staat.

Sectorfederatie Bouwunie Limburg heeft de kick-off gegeven van de Limburgse Bouw Awards, een wedstrijd die enerzijds het beste bouwteam van Limburg bekroont en anderzijds op zoek gaat naar de knapste architecturale realisatie.

"In 2022 waren de eerste architectuurprijzen voor B+ architecten voor de herbestemming van de Sint-Albertusschool in Genk en voor architect Hans Maes voor het project ‘woningen M_R’ in Houthalen", weet Davy Maesen, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie Limburg. "De prijs voor Het Beste Bouwteam ging toen naar het project Tennisclub Katteberg in Bilzen, getrokken door FCS architecten, TC Bilzen, Rogebo en Jaraco."

"De bouwsector kent vandaag nog steeds een wettelijke scheiding tussen bouwheer, architect en aannemer. Nochtans ruimt die driehoek in de praktijk steeds meer plaats voor een geïntegreerde netwerkaanpak met een grote diversiteit aan spelers", aldus nog Maesen. "Constructies als DBFMO (Design Build Finance Maintain Operate) en PPS (publiek-private samenwerking), en de 3D-informatietechnologie BIM veronderstellen de facto dat in een bouwteam wordt samengewerkt. Het zijn de spelers die samen deze trends het beste omarmen die we in de bloemetjes willen zetten."

Tom Preuveneers, juryvoorzitter van de prijs voor het Beste Bouwteam: “Bouwen is doorheen de jaren veelal een complex gegeven geworden. Het klassieke scenario, waarbij iedere betrokken partij binnen zijn eigen tijdsbestek en eigen vakgebied zijn ding deed, om vervolgens ingepast te worden in de grote hiërarchische puzzel, is voorbij. Het is dan ook door zoveel mogelijk partijen, zo vroeg mogelijk met elkaar aan tafel te zetten dat men kan anticiperen op allerhande problemen en zo een betere controle heeft over termijnen en budgetten. Dit teamwerk – gestoeld op communicatie, vertrouwen en respect – is een katalysator en motivator om te streven naar kwalitatieve eindresultaten. We zijn alvast benieuwd naar welk Limburgs project het Beste Bouwteam aflevert.”

Niet te bescheiden
Rik Neven, juryvoorzitter van de Limburgse Architectuurprijs: “Als het op architectuur aankomt zijn we wat te bescheiden in Limburg. Er zijn heel degelijke bureaus actief in onze provincie en er worden veel knappe projecten gerealiseerd, maar er wordt nog te weinig mee uitgepakt, waardoor Limburg ondervertegenwoordigd is in nationale awards en publicaties. Met deze award trachten we die onnodige bescheidenheid te doorbreken."

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg, Tom Vandeput, mag besluiten: “De bouw is en blijft een belangrijke speerpuntsector voor de Limburgse economie. Er zijn grote uitdagingen, maar ook veel innovatiepotentieel. Om toekomst-proof te bouwen is efficiëntiewinst een cruciale factor. Een betere samenwerking tussen de betrokken partijen zorgt daarvoor en brengt ons een stap dichter bij een sterke, toekomstgerichte bouwsector.”

De applicaties om mee te dingen naar de prijzen kunnen ingediend worden via deze link. De uiteindelijke bekendmaking van de winnaars gebeurt na een lang selectietraject in mei 2024.