Leopoldsburg gevangenis

Wie van de vier mag bak gaan bouwen?

Vanderstraeten, Houben, Democo of een combinatie met Cordeel Hoeselt en Kumpen: één van deze vier zal de nieuwe gevangenis in Leopoldsburg mogen bouwen. De Regie Der Gebouwen heeft vier consortia geselecteerd om een offerte in te dienen. In elke groep zit er minstens één Limburgse aannemer. Wie het prestigeproject binnenhaalt, zal begin 2023 bekendgemaakt worden. Van 2024 tot 2026 zal er gebouwd worden aan de huisvesting voor 312 bajesklanten.

De gevangenis zal gebouwd worden op het voormalige legerterrein van 8 hectare in kwartier Reigersvliet in Leopoldsburg. Naast een cellulaire afdeling voor 312 gedetineerden, komen er gebouwen met nevenfuncties, zoals een onthaal- en bezoekerscomplex, medico-sociale afdeling, een administratieve en logistieke afdeling, en een sectie voor de strafuitvoeringsrechtbank.

Het project wordt aanbesteed volgens een DBFM-contract, waarbij zowel het ontwerp, de bouwwerken, de financiering als het onderhoud aan één consortium worden toegewezen. Wie een graantje van het megacontract wil meepikken, dient zich dus in een sterk consortium te verenigen. Vier van de groepen die kandidaat zijn, mogen tegen november van dit jaar een eerste offerte indienen. Op basis daarvan wordt er verder onderhandeld, om tegen begin 2023 een keuze te maken voor het Best And Final Offer van het winnend consortium.

Wie maakt er kans?

1) Limes, met onder meer: Beel Architects, Denys, Democo en Sodexo
2) Consortium Future Prisons Leopoldsburg, met onder meer: Assar Architects, Tractebel Engineering, Cordeel Hoeselt, Willemen (Kumpen), Franki Construct en Imtech
3) PI Leopoldsburg, met onder meer: Hootsmans Architectuurbureau, Besix, Houben, Jan de Nul, Cofely en ISS.
4) Poort van Leopoldsburg, met onder meer: Jaspers-Eyers Architects, BAM Interbuild, Vanderstraeten en Vinci.

Welke kant het ook uitgaat: minstens één Limburgs bouwbedrijf zal vast en zeker een mooi order mogen noteren...