Wie zijn grootste klanten van Limburgse producten?

Azië, maar vooral het Midden-Oosten zijn sterke stijgers in de lijst van landen die goederen importeren van Limburgse bedrijven. In de jaarlijkse cijfers over de verre export, die Voka Limburg verzamelde, neemt China de koppositie als bestemming in. De Verenigde Arabische Emiraten, Saoudie Arabië en Qatar maken een grote sprong voorwaarts. De Verenigde Staten en Rusland zijn dan weer veel minder populair als exportland voor Limburgse ondernemingen.

exportsIn 2015, toch een jaar van economische heropstanding in Limburg, bleef de export één van de sterkhouders. De totale waarde van de goederen die geëxporteerd werden naar landen buiten de Europese Unie, steeg met 1,34 procent tot ongeveer 954 miljoen euro. Het aantal zendingen, uitgedrukt in het aantal Certificaten van Oorsprong, nam in Limburg toe met 7,22 procent tot 20.683. "We stellen dus vast dat er ook heel wat extra zendingen waren met een kleinere waarde," aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. "Dit zijn veelal proefzendingen, die de komende jaren hopelijk zullen uitgroeien tot duurzame business met een veel grotere waarde."

De lijst van exportlanden van Limburgse goederen is in vergelijking met 2014 grondig door elkaar geschud. China voert nu de rangschikking aan, met 11,37 procent van de totale verre export. De Verenigde Arabische Emiraten en Saoudie Arabië staan op 2 en 3, beiden na een forse klim. Ook Algerije en Egypte worden grotere afnemers. Qatar komt voor het eerst de top 10 binnen.

Anderzijds neemt de export naar Rusland fors af (vooral door de boycot van Limburgs fruit) en tuimelt de VS van de eerste plaats helemaal uit de top 10, al heeft dat vooral te maken met het verdwijnen van nagenoeg alle orders voor 1 groot scheikundig bedrijf uit West-Limburg.