Wim Claes heeft Limburgse primeur beet

Het Genkse bedrijf Wim Claes Transport & Logistiek heeft een primeur te pakken. Zopas ging de eerste 100% elektrische truck in Limburg de baan op. “Deze Mercedes eActros, aangekocht bij onze partner Mercedes Benz- Groep Jam, heeft een rijbereik tot 450 km. Het is de eerste in Limburg en de tweede in België", aldus zaakvoerder Wim Claes, die hiermee de duurzaamheidsambities van zijn onderneming kracht wil bijzetten.

Duurzaamheid en transport: zijn dat geen tegenpolen? Bij Wim Claes Transport & Logistiek geloven ze van niet. “In alles wat we doen, proberen we maatschappelijk verantwoord te ondernemen", zegt Claes resoluut. "Dat gaat van kleine acties tot grote investeringen. De aankoop van een elektrische truck, als eerste KMO in Limburg, valt ongetwijfeld onder die laatste noemer. Vanaf deze week gaat de e-truck op de baan."

De eActros van Mercedes-Benz, besteld bij Groep JAM, zal vooral ingezet worden op korte, lokale en regionale ritten. "Onze totale vloot telt zo al meer dan 70 voertuigen. Een verdubbeling in vergelijking met 3 jaar geleden”, vertelt Wim Claes. “Vanaf volgende week gaat onze chauffeur Matteo ermee naar onze klanten."

Laadinfrastructuur uitbreiden
Na elke rit zal de e-truck ingeplugd worden in het distributiecentrum in Genk. Na een nachtje laden kan hij er weer tegenaan. “In de toekomst willen we de e-truck inzetten voor langere ritten. Maar de openbare laadpunten in België voor elektrische vrachtwagens zijn vandaag op de vingers van 2 handen te tellen”, stelt de zaakvoerder. “De overheid heeft middelen vrijgemaakt om dit aantal te verhogen. Hopelijk komen ze er snel. Met een snellader voor e-trucks zou onze vrachtwagen op zo’n drie kwartier bijgetankt zijn. Ideaal dus om te combineren met de verplichte rustpauze van de chauffeur."

"En zo rijden we kilometer per kilometer richting een duurzame toekomst", besluit Wim.