Windmolengoeroe wil met bedrijf naar Limburg

“Ook kleine ondernemingen zullen in de toekomst meer en meer hun eigen windturbine plaatsen.” Dat zegt de groene energiepionier Olaf De Schoenmaeker van het Oost-Vlaamse energiebedrijf DS4E, dat omwille van de sterk stijgende vraag, op zoek is naar een vestigingsplaats in Limburg.

DS4E windturbineHet windenergiebedrijf DS4E heeft de voorbije maanden de interesse voor kleinschalige windturbines fors zien toenemen. Momenteel worden installaties afgewerkt in Geetbets en in Dilsen-Stokkem en raak het orderboek goed gevuld. “In Geetbets wordt elektriciteit opgewekt voor de koelcellen van een fruitboer, in Dilsen-Stokkem wordt energie geproduceerd voor een betoncentrale,” legt bedrijfsleider Olaf De Schoenmaeker uit. “Ondernemers storen zich steeds meer aan de stijgende energieprijzen en nemen hun energievoorziening in eigen handen.” Ze zoeken zo hun toevlucht tot een eigen windmolen.

“Elke installatie wordt op maat gebouwd,” legt de Limburgse ondernemer Brahim Boulbahaiem en vennoot van Olaf De Schoenmaeker uit. “Elke situatie is immers anders. Een gedetailleerde studie op basis van uitgebreide weergegevens is essentieel om de juiste hoogte van de turbine te bepalen." Eens het zover is, schat DS4E de terugverdientijd van een windmolen op vier tot zeven jaar voor een investering van 50.000 tot 600.000 euro.

DS4E heeft momenteel al een postadres in Zonhoven, maar zoekt nog naar een geschikte locatie in Limburg om de turbines te produceren.