Winkelwaar op wielen naar klanten met beperkt budget

Groenten, fruit, droge voeding, zeep, tandpasta, poets- en wasmiddelen: mensen met een beperkt budget kunnen het voortaan voor een zacht prijsje aankopen bij de mobiele kruidenier van Depot Margo. De winkel op wielen rijdt maandelijks langs stopplaatsen in Riemst, Nieuwerkerken en Bilzen, zodat de klanten zich zelf niet moeten verplaatsen.

Het was gedeputeerde Inge Moors die woensdag de eerste mobiele sociale kruidenier van Limburg mocht inzegenen. Het gaat om een rijdende versie van Depot Margo, de sociale supermarkt die vanuit het magazijn in Diepenbeek allerlei levensmiddelen met een laag prijskaartje aanbiedt. Het huidige distributieplatform bereikt in Limburg minstens 6.000 mensen in armoede. Toch kwamen een aantal mensen uit de doelgroep niet aan hun trekken omdat ze zich moeilijk naar Diepenbeek kunnen verplaatsen. Daar wordt nu een einde aan gemaakt door de winkel op wielen te zetten. De rekken met voedingsmiddelen en huishoudelijke producten (ter beschikking gesteld door reguliere supermarkten en bedrijven) worden in een vrachtwagen geladen, die op afgesproken tijdstippen stopt in Bilzen, Nieuwerkerken en Riemst. Na enkele uren wordt de volgende halte aangedaan. Een maandelijkse pop-upwinkel dus.

Om uit de armoedespiraal te komen is er echter meer nodig. De sociale kruidenier maakt klanten tevens wegwijs in het bestaande hulp- en dienstverleningsaanbod. Hij wil tot slot ook het sociaal netwerk van de klanten versterken en hun zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten.