EuroSys_Afbeelding2

Yes krijgt yes van Telenet voor mega-project

Yes, de nieuwe afdeling van EuroSys die zich exclusief toelegt op de ICT-dienstverlening aan scholen, heeft een uniek partnership gesloten met Telenet. Samen gaan ze een aanbod lanceren dat de digitalisering van het onderwijs in een stroomversnelling moet brengen. Ook de kwetsbare kinderen worden daarbij niet vergeten.

Telenet levert al tien jaar breedbandinternet aan het grootste deel van de Vlaamse scholen. Dankzij de nieuwe samenwerking van Telenet en Yes krijgen scholen nu een allesomvattend aanbod met niet alleen een internetaansluiting, maar ook een wifi-netwerk, laptops, software, beveiliging en technische ondersteuning. Zowel het lager, middelbaar als hoger onderwijs kunnen er gebruik van maken. Laptops die zijn afgeschreven, maar nog steeds prima functioneren, zullen in samenwerking met de vzw Ondernemers voor een Warm België, een tweede leven bij kwetsbare gezinnen.

De zopas afgesloten samenwerking past in een recente beslissing van de Vlaamse regering om de komende twee jaar 375 miljoen euro te investeren in de digitalisering van het onderwijs. Daar spelen telecomoperator Telenet en onderwijs-ICT-specialist Yes.be dus maximaal op in.

“Door de afgelopen jaren internettoegang aan de meerderheid van de Vlaamse scholen aan te bieden, weten we goed waar de pijnpunten liggen en wat het onderwijs op vlak van digitalisering nodig heeft", zegt Martine Tempels, Managing Director bij Telenet Business. "We willen daarbij ook iedereen mee krijgen en geloven in gelijke digitale kansen voor elk kind. Het is onze missie om de digitale wereld voor iedereen toegankelijk te maken, want die stopt niet aan de schoolpoort. Met dit partnership met Yes.be helpen wij leerkrachten, scholieren, studenten en ICT-coördinatoren om de digitale sprong te maken en dit altijd in functie van het pedagogisch traject van de school.”

Met de Yes Academy krijgen leerkrachten en leerlingen ondersteuning en opleidingen via een online kenniscentrum en -platform. "Hier kan iedereen terecht voor het aanscherpen van digitale vaardigheden en antwoorden op vragen, zoals het omgaan met cyberpesten en sexting, maar ook technische zaken zoals het installeren van wifi of de beveiliging van de laptop", aldus Mark Aerts, CEO van Yes en EuroSys. "Ook ouders die nood hebben aan ondersteuning, kunnen terecht op dit platform."

“We willen dat scholen een duurzame digitale sprong kunnen maken", aldus nog Aerts. "Digitaal worden houdt veel meer in dan alleen maar laptops ter beschikking stellen. We merken ook dat scholen veel vragen hebben over de Digisprong van de Vlaamse Regering en inzien dat er veel extra werk op hen af kan komen. Door een volledig aanbod ter beschikking te stellen ontzorgen we en ondersteunen we scholen bij het digitaliseren van hun onderwijs, het doel van de Digisprong.”

Tot slot nog dit: Laptops die op het einde van de gebruiksduur worden afgeschreven, schenken Telenet en Yes aan Ondernemers voor een Warm België. Die vzw zorgt ervoor dat de laptops helemaal klaar worden gemaakt voor hergebruik. "Ze worden leeggemaakt, nagekeken, krijgen een nieuwe muis en een software die up-to-date is. De toestellen krijgen dan een tweede leven bij kwetsbare gezinnen", aldus Mark Lens, bestuursvoorzitter van EuroSys en Yes.