yoko genk

Yoko Cheese in Genk gaat dicht

FrieslandCampina heeft beslist dat hun kaasverpakkend bedrijf Yoko Cheese in Genk tegen eind volgend jaar zal sluiten. Daardoor verliezen minstens 214 mensen hun job. De zuivelgigant had een maand geleden al aangekondigd dat er 1.000 arbeidsplaatsen zouden geschrapt worden, maar niets wees er toen op dat Genk zwaar zou getroffen worden.

Yoko Fresh Food werd opgericht in 1967 door de gekende ondernemersfamilie Beuls. Het was onder impuls van Johan De Turck, die later met Kaasbrik een concurrent op de wereld zette, dat het bedrijf verdere internationale faam wist af te dwingen. In 1988 werd het bedrijf overgenomen door Irish Dairy Board en werd de naam IDB Belgium aan de gevel geplakt. Vervolgens bracht FrieslandCampina in 2012 een succesvol bod uit op de aandelen. Een jaar later werd de naam veranderd in Yoko Cheese. Sindsdien verdubbelde de omzet van 100 naar zo'n 200 miljoen euro. Er werken 214 mensen in vast dienstverband.

Maar nu gaat het licht dus uit in Genk. FrieslandCampina heeft het personeel ingelicht dat de fabriek zal sluiten. De beslissing past in een grote besparingsoperatie, waarbij het Nederlandse concern in België, Duitsland en Nederland zo'n 1.000 jobs gaat schrappen.

Bij het personeel wordt met verslagenheid gereageerd op de intentieverklaring. Toen vorige maand werd aangekondigd dat er een voorname reorganisatie op stapel stond, was de volledige sluiting van Yoko geen plausibel geacht scenario. De modaliteiten in het kader van de Wet Renault zullen nu worden gevolgd om tot een juridisch correcte sluiting over te gaan.