Zeppelin gaat niet langer op in Genk

Bij Zeppelin Systems Benelux in Genk heeft de directie de intentie tot een ingrijpende herstructurering aangekondigd. De productie van aluminium silo's zal worden overgeheveld naar Duitsland. Daardoor zouden 33 van de 41 mensen in Genk hun baan verliezen.

zeppelin genkHet was Axel Kiefer, Managing Director van Zeppelin Systems in Duitsland, die na een bezoek aan de vestiging in Genk, het voornemen tot herstructurering heeft aangekondigd. In de Limburgse plant worden vooral silo's voor de kunststofverwerkende nijverheid geproduceerd. Het is precies deze kernactiviteit die naar het Duitse Friedrichshafen zal overgebracht worden. Genk zal in de toekomst zich vooral mogen bezighouden met het onderhoud van installaties en met de handel in specifieke machines. Daarvoor zullen er nog 9 van de huidige 41 werknemers nodig zijn. Er moeten dus 24 arbeiders en 9 bedienden vrezen voor hun job.

De procedures in het kader van de Wet Renault zullen in de komende dagen opgestart worden. Voor de vakbonden is het alvast geen verrassing dat er gesnoeid wordt bij Zeppelin. De investeringen in nieuwe petrochemische plants gebeuren al meerdere jaren vooral buiten West-Europa. De bestellingen voor de site in Genk gingen dan ook een tijdje drastisch achteruit. In 2010 werd wel nog een goed resultaat behaald, aangezien toen de opdracht werd afgewerkt voor de bouw van een nieuwe vestiging voor Sabic in Genk, een bedrijf van Saoedische investeerders, dat kunststof korrels voor onder meer de auto-industrie maakt.

Zeppelin dankt zijn naam aan de stichter, Graf Ferdinand von Zeppelin, die wereldwijd in de geschiedenisboeken staat als de uitvinder van het ballonvormige luchtschip.