ziek-in-verlof-300×180

Ziekte tijdens verlof "totaal van de pot gerukt"

Luidens een Europeese uitspraak zal wie tijdens zijn vakantie ziek wordt, die ziektedagen later als vakantie moeten kunnen recupereren. VKW Limburg reageert verbolgen en met ongeloof: "We zijn al goed bezig om ons land onconcurrentieel te maken en het ondernemerschap weg te pesten, maar de invoering van zo’n nieuwe regel, zou werkelijk te ver gaan," stelt woordvoerder Gert Schreurs. "Ook Europa zou beter moeten weten op een moment dat het steeds verder achterop raakt in de internationale concurrentiewedloop."

Misbruiken
Volgens VKW Limburg is het duidelijk dat opnieuw de werkgever het gelag zal betalen, met nog maar eens een flink hogere loonkostenfactuur. "Maar ook de werknemers zelf zullen er ongetwijfeld de gevolgen van dragen, doordat de werkdruk voor de aanwezigen onvermijdelijk zal oplopen door de bijkomende verlofuren. Bovendien zet het arrest de deur wagenwijd open voor misbruiken. Hoe ga je bijvoorbeeld een ziektegeval in het buitenland controleren?"

VKW Limburg roept de federale regering op om deze uitspraak met gezond verstand te benaderen, snel duidelijkheid te scheppen en aan te geven dat deze denkwijze echt niet kan. "Want met een dergelijke redenering is het hek van de dam," stelt Schreurs. "Of zullen we binnenkort ook mogen compenseren als we ziek worden in het weekend? Of wat met iemand die 4/5e werkt en ziek wordt op zijn vrije dag? En mogen straks alle kinderen in september wat langer thuis blijven van school omdat ze in de grote vakantie wat ziekjes zijn geweest? Deze uitspraak is echt van de pot gerukt en zet een ondernemersvriendelijk klimaat, en onze welvaart, totaal op de helling."