quarantaine (Foto: Nandu by Pexels)

Ziektebriefje ipv quarantainebewijs kost bedrijven fortuin

Maar liefst 42% van de werknemers die in feite een quarantaine-attest zouden moeten afgeven, levert in de plaats een doktersbriefje binnen bij de werkgever. Dit is voor de werknemer veel eenvoudiger en voordeliger, omdat hij dan 100% gewaarborgd loon krijgt in plaats van 70% door tijdelijke werkloosheid. Dé grote dupe van dit systeem zijn de werkgevers, die opdraaien voor loonkosten op niet-gepresteerde dagen. Unizo Limburg, dat de problematiek heeft vastgesteld, wil dat de achterpoortjes worden gesloten.

Wie in quarantaine moet omwille van een positieve test of door een hoogrisico-contact in het gezin, is niet per definitie ziek en dus niet arbeidsongeschikt. Toch kunnen afwezige werknemers met een ‘niet telewerkbare functie’ in dat geval zowel het vereiste quarantaine-attest inleveren (tijdelijke werkloosheid, dus 70% loon) als een doktersattest (100% gewaarborgd loon). Uit een bevraging die Unizo Limburg op 13 en 14 januari deed bij 218 ondernemers, blijkt dat 42% van diegenen die in feite een quarantaine-attest zouden moeten binnenbrengen, een onterecht doktersattest afgeven. Amper 17% van de bedrijven kreeg uitsluitend quarantaine-attesten binnen zoals het hoorde. Waarom? Niet alleen krijgen de werknemers dan meer loon, het is ook véél eenvoudiger om een doktersbriefje vast te krijgen dan zelf de hele procedure te doorlopen om een quarantaine-attest te bekomen.

“Veel ondernemers zijn in de negatieve zin verrast met het hoge aantal ziektedagen die zij omwille van gewaarborgd loon aan hun medewerkers moeten betalen, in plaats van terug te kunnen vallen op tijdelijke werkloosheid”, stelt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “Het is niet fair dat werkgevers moeten opdraaien voor de volledige loonkost van afwezige medewerkers die in feite op tijdelijke werkloosheid een beroep moeten doen. Dit moeten we absoluut vermijden. Het correct gebruik van de systemen van ziektebriefjes en quarantaine-attesten is toch niet te veel gevraagd? Het systeem moet echt in vraag worden gesteld om misbruik en verhoogde kosten voor de werkgevers te vermijden. Ze zijn al hard genoeg getroffen door deze coronacrisis.”