Nieuwe fabriek van 30 miljoen in Lommel
Morssinkhof Rymoplast in Lommel start weldra met de bouw van een gloednieuwe fabriek voor de verwerking van botervlootjes, shampooflessen en… Lees meer
De premies voor de installatie van zonnepanelen en thuisbatterijen worden geleidelijk afgebouwd. Toch blijft het interessant om er als bedrijf en particulier in te investeren, aldus Marina Doggen van installateur Gutami. Al kijkt iedereen ook op kantoor best naar het eigen verbruik.
Los van de premies is er volgens Doggen voor zonnepanelen een terugverdientijd van vier à vijf jaar. Die terugverdientijd is met de stijgende prijzen alleen maar korter geworden. “Bovendien is er voor dit jaar nog een premie voor zonnepanelen van maximaal 750 euro waar je nog van kan genieten”, klinkt het bij Gutami, de installateur uit onder meer Beringen van zonnepanelen en thuisbatterijen.
Hoe zit het nu met de premies?
Vanaf 1 januari 2023 bedraagt de premie 150 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 75 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 750 euro. Vanaf 2024 daalt de premie verder.
Wie een thuisbatterij aanschaft, krijgt in Vlaanderen nog een premie van maximaal 850 euro. Maar wie zijn installatie na 31 maart 2023 laat keuren, heeft geen recht meer op een premie.
Investeringsaftrek voor bedrijven
Premies of niet, volgens Marina Doggen van Gutami is het ook aangewezen om zelf in je eigen (groene) energie te voorzien. “Veel bedrijven, zeker de grote, hebben dat gedaan. Want voor hen liep de rekening hoog op. Maar er zijn er nog steeds die dat kunnen doen. Veel bedrijven zetten bijvoorbeeld verder in op groene wagens.”
Doggen verwijst in dit kader naar ondernemingen. Zij kunnen, ook in 2023 een verhoogde investeringsaftrek toepassen voor energiebesparende investeringen.
Besparen én investeren
Naast zelf groene energie opwekken is het ook een kwestie om te kijken naar je eigen verbruik. “Denk aan je sluimerverbruik, zet bijvoorbeeld de pc’s uit als die niet worden gebruikt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor andere stille energievreters als lichten die blijven branden. Of het consequent gebruik van ledverlichting dat qua verbruik veel interessanter is.”
Zelf raadt ze aan om volop te blijven investeren, en ze wijst naar haar eigen situatie. “Mijn laatste energiefactuur was negatief”, besluit Doggen. “Ik weet niet hoe het met de volgende factuur zal zijn, maar ik weet wel dat ik er alles aan heb gedaan om die zo laag mogelijk te houden”, stelt ze.
“De winnaars van vandaag en morgen zijn zij die zelf hebben geïnvesteerd in groene energie”, stelt Doggen. “Voor particulieren zijn er groene leningen. Bovendien stijgt de rente dan wel, maar het geld zelf brengt nog niet veel op. Daarom kan je maar beter zelf investeren in groene energie als je die mogelijkheid hebt.”
dé expert groothandel in zonnepanelen
Morssinkhof Rymoplast in Lommel start weldra met de bouw van een gloednieuwe fabriek voor de verwerking van botervlootjes, shampooflessen en… Lees meer
Duurzaamheid is hét vuurhete topic van dit moment... Echter: veel ondernemers weten nog niet goed van welk hout pijlen maken… Lees meer
Wat is het effect op de groei bij bedrijven die strategisch inzetten op duurzaamheid? Dat zal de komende jaren wetenschappelijk… Lees meer
Esther en Kirsten Craninx hebben Caleche in Sint-Truiden overgenomen van hun ouders en er meteen een nieuwe dynamiek in gang… Lees meer
JNS Betonboringen uit Tessenderlo werd sinds de oprichting door Jo Vanaerdewegh in 2019 al snel bekend in Limburg en ver… Lees meer
Reageer op dit bericht
Graag een reactie plaatsen op dit bericht? Registreer je dan nu op made-in.be
Heb je al een Made in-account?
Klik dan hier om in te loggen