huwelijk food-couple-sweet-married

“Zoals een kleuter beloven dat hij naar Plopsaland mag…”

"De horeca, kappers, schoonheidsinstituten, tatoeage-studio’s, zangers en acteurs komen dagelijks in het nieuws met de desastreuze gevolgen van de coronacrisis voor hun sector. Maar waar is de sympathie voor de duizenden bruiden, bruidegoms, getuigen, mama’s, papa’s, DJ's, bloemisten en tientallen andere beroepsgroepen die in de afgelopen 12 maanden al 2-3-4 keer hebben uitgekeken naar die ene hoogdag, die bijzondere datum van het huwelijksfeest, maar toch elke keer opnieuw de deur in hun gezicht dicht gegooid krijgen?"

Aan het woord is Danny Moors van E&R Wedding and Fashion uit Beringen. "Vooreerst: we hebben alle begrip voor de maatregelen die in maart 2020 werden genomen. De volledige wereld werd geconfronteerd met een onbekende vijand die toen de draconische maatregelen rechtvaardigde. Er werden onmiddellijk allerlei maatregelen van kracht om de economie te redden. Terecht. Maar tot op vandaag gaat het alleen over steeds dezelfde beroepsgroepen. Er zijn er nochtans vele andere die helemaal in de kou blijven staan en waar niemand het ooit over heeft. Zoals wij: de bruidssector."

"Alle trouwers, hun families, maar ook de tienduizenden mensen die hun brood verdienen met bruiloftsfeesten, worden al 12 maanden aan het lijntje gehouden. Het is alsof je op maandag tegen een kleuter zegt: 'Zondag gaan we naar Plopsaland'. De hele week is het kind opgewekt en blij, maar zondagochtend zeg je: 'Sorry, het zal toch niet voor vandaag zijn, maar volgende week zondag gaan we wél!' En de week nadien gebeurt natuurlijk exact hetzelfde. Dat is hoe trouwlustige koppels worden behandeld. Zo neemt het enthousiasme af, want uitstel leidt tot afstel. Een gelatenheid die de bruidssector zéér duur zal betalen…"

Moors laakt ook het gebrek aan perspectief voor de medewerkers in de sector. "Zij hebben in de afgelopen 10 maanden tot 90% van hun werkuren in rook zien opgaan en het einde is verre van in zicht: 100 feestvierders op de dansvloer is nog niet voor de eerstkomende 4-5-6 maanden... Wat moeten zij nu doen? En wij, de ondernemers, staan ook met de rug tegen de muur. Ons familiebedrijf E&R is al 65 jaar gespecialiseerd in bruids -en feestkleding. We investeerden de afgelopen jaren gigantisch in de winkel en kopen elk jaar opnieuw voor vele honderdduizenden euro’s collecties in. Over ons wordt nooit gesproken, want we zijn zogezegd 'een kledingwinkel' die officieel de deuren mag openen, en bijgevolg voor vrijwel elke subsidie door de mazen van het net valt. Maar als er geen huwelijksfeesten en events zijn, verdienen we helemaal niks, en moeten we alleen maar verliezen slikken... Terwijl we nog alle collecties van 2020 in stock hebben, moeten we nu al inkopen voor de lente-zomer van 2022. Zonder geld op de rekening gaat dat gewoon niet."

Danny Moors pleit dan ook voor maatregelen die de sector boven water kunnen houden. "Niet alleen de winkels in bruidsmode, maar ook de fotografen, wedding planners, cateraars, zaalverhuurders, DJ's, juweliers, bloemisten, enzovoort... Ze lijden er allemaal onder. Het slagveld gaat groot zijn. Er zijn nu al collega’s én leveranciers over de kop gegaan. Het zou niemand verwonderen als uiteindelijk 20 tot 40% van de hele sector dit niet overleeft."

De ondernemer pleit voor belangrijke versoepelingen van de maatregelen. "We weten nu dat het overgrote deel van de zwaar zieken en betreurde doden uit een zéér klein deel van de populatie komen. Van zodra die ouderen en risicopatiënten gevaccineerd zijn, moet heel België niet langer gegijzeld worden. Laat de psychologische marteling die de hele bevolking treft, maar heel snel voorbij zijn. Want die gevolgen zijn zeker zo erg, maar er wordt niets aan gedaan..."